Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха на първо четене общинските съвети да могат да заседават онлайн

Политика

Депутатите приеха на първо четене общинските съвети да могат да заседават онлайн

Депутатите приеха на първо четене общинските съвети да могат да заседават онлайн - Tribune.bg
Снимка:

Отпада и изискването общинските съветници да не са „ЕТ“, което има договори с общината

Общинските съветници да могат да заседават онлайн дори и да не е обявено извънредно положение, предвижда промяна в Закона за местното самоуправление на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и група народни представители. В резултат на това при бедствия или друг вид катаклизми членовете на местните парламенти ще могат да работят.

Няма да се счита за конфликт на интереси, ако общинските съветници са еднолични търговци, акционери, съдружници или членове на УС на търговски дружества, които имат договор с общината или общински предприятия, предвижда втората промяна в закона за местното самоуправление, внесена от депутати на управляващата коалиция. Така отпада изискването общинските съветници да не са „ЕТ“, което има договори с общината.

Промяната е наложителна, за да не попаднат общинарите в конфликт на интереси, след като през 2018 г. бе приет антикорупционния закон, който указва, че общинските съветници и председателят на местния парламент могат да бъдат в конфликт на интереси, ако участват във фирми, които имат договор с общината.

Закон за допълнение и изменение на Закон за местното самоуправление, който дава възможност за онлайн заседания на местните парламенти беше приет на първо четене с 86 гласа „за“.

Отпадането на изискването към общинските съветници да не са „ЕТ“, което има договори с общината бе подкрепено на първо четене от 84 народни представители, а трима се въздържаха.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати