Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията

Политика

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията - Tribune.bg
Снимка:

С промените мандатът на Комисията за защита на конкуренцията ще се намали отново на пет години

Със 141 „за“, 67 „против“ и 1 „въздържал се“ депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията. Вносители на законопроекта са народни представители от управляващата коалиция.

С промените мандатът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще се намали отново на пет години. Продължителността на мандатите на членовете на КЗК беше 5 години в периода 2010-2021 година.

Освен това комисията вече ще има двама заместник-председатели. Сега този пост се заема от Димитър Кюмюрджиев.

Сегашният състав на КЗК трябва да бъде сменен догодина, след като в началото на 2021 година по време на третото правителство на ГЕРБ мандатът беше увеличен на 7 години. Председател на комисията е Юлия Ненкова, която беше избрана през 2016 година.

В заключителните разпоредби обаче е записано, че когато законопроектът бъде приет, в едномесечен срок от влизането му в сила ще започне процедура по избор на нов председател, заместник-председатели и членове на комисията.

С промените също така изискванията към новите кандидати се завишават. Те трябва да имат завършена магистърска степен и 7-годишен стаж по специалността. Изискването досега беше за 5 години стаж.

Законопроектът мина с подкрепата на цялата коалиция и с гласовете на „Възраждане“, а ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха против.

„Гласувах против заради лошия ни опит с КЕВР“, обясни отрицателния си вот депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

По думите му промяната в закона ще превърне един независим орган в зависим и непрозрачен и ще бъдат скрити важните за обществото теми зад политически назначения.

„Сложихте решетки на Народното събрание от героизъм, от безстрашие, г-н Камбарев обясняваше от тази трибуна с назидателен тон колко сме безпомощни. Безпомощността днес следобед ще я видите. Постъпила е жалба в НС, в комисията, на която той е председател, за рекет. Той не иска да я допусне в комисията. Това е безстрашието. Не иска да я допусне, защото вътре става въпрос за премиера, за овладяване на бизнеси. Написано ясно, точно и конкретно. Е кое е героизмът? Затова гласувах и против, защото двуличието от тази трибуна в крайна сметка трябва да има граници“, каза от своя страна Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

Според ДПС управляващите имат желание да овладеят регулаторните органи.

По думите на зам.-председателя на Движението Йордан Цонев ситуацията с БНБ е показала желанието за този тип политика.

„Регулаторите не трябва да бъдат люшкани по волята на една или друга политическа партия“, категоричен бе Цонев.

Според него завишаването на критериите не е всъщност завишаване на критерии, а отваряне на вратата за хора, които вече са набелязани за въпросните постове.

„Недоумявам как ИТН са съгласни да подкрепят този законопроект, след като една достойна кандидатура беше разиграна като цирк от коалиционните им партньори“, каза още Цонев. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети промени
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети