Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за концесиите

Политика

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за концесиите

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за концесиите - Tribune.bg
Снимка:

Редакциите целят състезание с повече кандидати за летище София

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за концесиите, внесени от правителството на 27 февруари 2019 г. Идеята е да се привлекат повече кандидати за концесията на летище София.

Първоначално концесията на летище София привлече много западноевропейски кандидати, но сега експерти от ведомството на министър Росен Желязков са притеснени, че поради липса на редакция на нормативната база, тези компании може да не подадат оферти. Срокът за това бе удължаван пет пъти, като поредната отсрочка е от 5 февруари за 3 април.

Редакциите са предложени от експерти на Световната банка, която като консултант за концесията на най-голямото ни летище е видяла пропуски в нормативната ни уредба в три направления. Затова са подготвени промени в текстовете за безкрайната солидарна отговорност, обезщетенията при прекратяване на концесионния договор, както и начините за разрешаване на споровете между държавата и концесионера, посочи Хамид Хамид от ДПС.

По време на дискусиите в зала Християн Митев от НФСБ настоя, че с промените в чл. 179 ал.2 от Закона за концесиите се предприемат стъпки за заличаване на договор, когато той противоречи със Закона за концесиите.

Независимо от забележката, от 114 народни представители в зала, 109 подкрепиха промените в Закона за концесиите на първо четене, двама бяха против, а трима се въздържаха.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети