Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха на първо четене Закона за ДДС

Политика

Депутатите приеха на първо четене Закона за ДДС

Депутатите приеха на първо четене Закона за ДДС - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха на първо четене Закона за ДДС. Промените бяха подкрепени от 120 народни представители, „против“ гласуваха 23-ма народни представители, а четирима се въздържаха.

Измененията в Закона за ДДС отразяват въвеждането на нови европейски директиви, отстраняване на констатирани несъответствия с правото на Европейския съюз и привеждане на ДДС законодателството в съответствие с решения на Съда на Европейския съюз. В законопроекта са направени предложения за прецизиране на действащите от 1 юли 2021 г. режими за облагане на доставки на стоки и услуги, осъществени по електронен път към получатели, които са данъчно незадължени лица.

С приетия на първо четене законопроект се освобождават от ДДС фирми, вносителки на стоки и услуги от въоръжените сили на държава-членка на ЕС за отбранителни дейности за общата политика за сигурност и отбрана. Депутатът Елена Гунчева от „Възраждане“ възрази срещу текста и заяви, че този законопроект е поредният пример, че ние нямаме законодателен суверенитет.

Александър Александров от ИТН оспори казаното и призова да не се приемат така драматично нещата, свързани с отбраната и въоръжените сили.

„Ще се постарая за минута да обясня за какво става дума. За страните-членки на НАТО като единно пространство по отношение на колективната отбраната отдавна важат тези положения за нулева ставка по ДДС на определени стоки и услуги“, припомни Александров.

Любомир Каримански от ИТН допълни, че не може да се допуска една нация от ЕС да бъде над друга.

„Нормално е ние да уважаваме и да смятаме, че всички в ЕС са равнопоставени спрямо транспонираното законодателство“, изтъкна Каримански.

В хода на дебата Александър Иванов от ГЕРБ - СДС отбеляза, че по законопроекта няма спорове.

„За съжаление, днес програмата ще се изчерпи горе-долу към 10.30 часа. Колеги, не може да не ви прави впечатление, че от 4 управляващи формации, една от тях не е партия, законодателната инициатива за момента е нулева. Казвам го не като укор, а леко да ви подтикна да вършите някаква работа“, посочи Иванов. Според него Народното събрание не гледа най-важния закон - а именно този за държавния бюджет.

Водещият заседанието Кристиан Вигенин възрази на направената забележка и призова депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов да направи декларация, тъй като не се изказвал по темата за ДДС, което не отговаря на истината, защото ДДС постъпленията са съществени за попълването на приходната част на бюджета на страната.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати