Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК

Политика

Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК

Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК за 2020 г. на извънредно заседание на парламента.

В бюджета на Здравната каса са предвидени 4 744 704.9 лв. приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на 4 640 733.7 лв., от които 3 107 134.2 лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1 533 599.0 хил. лв. са трансфери за здравно осигуряване.

Разчетените средства за здравноосигурителни вноски са в размер на 3 107 134.2 лв., което е увеличение с 264 880 лв. в сравнение с 2019 г. 

Предвидени са 6 млн. лв. повече за плащания за първична извънболнична медицинска помощ, 3 млн. лв. повече за специализирана извънболнична медицинска помощ и 3 млн. лв. за за медико-диагностична дейност.

Малко преди гласуването министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че няма никакви различия по отношение на това, че профилактиката, ранната диагностика, лекуването в доболничната помощ, долекуването трябва да бъдат приоритет.

Групата на Обединени патриоти подкрепи бюджета на НЗОК на второ гласуване.

Според Калин Поповски, ако решим да правим немски модел, трябва да започнем от там - дали е съгласен народът да направим вноската за здраве 15%. По думите му дебатът за бюджета на Касата е адекватен и ще доведе до много по-добро здравеопазване през следващата година.

Георги Михайлов от БСП подчерта, че според него средствата за лечение на редки болести трябва да се върнат към Министерството на здравеопазването.

Социалистът Георги Йорданов пък заяви, че настояват за увеличение от 214 млн. лв. за безплатни лекарства на децата до 14 години.

„Ние сме длъжници на децата на България“, подчерта той.

Депутатът от ДПС Нигяр Джафер от своя страна заяви, че при първото четене на бюджета на НЗОК са се обединили около становището, че трябват повече средства за превенция, скрининг и ранна диагностика.

ПГ на ГЕРБ оттегли предложението си в бюджета на НЗОК за 2020 г. за изключения в списъка от лекарства от общия механизъм с отстъпки. Предложението беше на председателя на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова между двете четения на Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г. Именно тя поиска да оттегли своето предложение.

„Този механизъм ще бъде приет в Закона за здравното осигуряване и ще касае възможността да се сложи някаква рамка на разходите за лекарствени продукти, както се слага рамка на разходите за болнична помощ. В този член се предлага да има изключение. Кое ме притеснява мен и защо съм склонна да оттегля своето предложение? Този списък ще се определя по критерии, приети от надзорния съвет, без ние да знаем кои ще са медикаментите, които се включват в него“, обясни д-р Дариткова.

По думите ѝ текстът крие риск да се направи реверанс към определени фармацевтични фирми.

„Смятам, че отговорността ни е именно да държим за прозрачно харчене на средствата на касата. Механизмът, който предполага утвърждаване от НЗОК на критериите, по които ще се реализира, е записан в Закона за здравното осигуряване и ако има някакви изключения от него, те трябва отново да се разпишат в специалния закон. А ние тук в Закона за бюджета,  за тази година само, правим изключение за медикаменти, които в изброения параграф са широк кръг. Те така или иначе попадат и в другите графи, т.е. медикаменти за онкологично лечение, за лекарства по протоколи, за лекарства за домашно лечение и извеждането на приоритетно финансиране на определени медикаменти само с решене на Надзорния съвет на касата, според мен, не може да бъде допуснато“, заяви тя.

„Затова смятам, че този член трябва да отпадне и така също и оттеглям своето предложение, защото това гарантира равнопоставеност на всички представители на фармацевтичната индустрия и даваме възможност за коректно и прозрачно поведение на Надзорния съвет на касата по отношение на рамката на бюджета, която ще се определи в договорите на всяка една фармацевтична компания“, заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати