Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха окончателно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

Политика

Депутатите приеха окончателно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

Депутатите приеха окончателно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха окончателно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Миналата седмица времето не стигна, за да бъдат гласувани до края правилата в 48-ия парламент.

Народните представители отново преминаха към гласуването на основния си документ, след като приеха редица други законодателни въпроси – промените в Изборния кодекс, касаещи смесеното гласуване на първо четене, решението за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна, решението за закупуване на вторите осем самолети F-16, на първо гласуване в комисии мина и реформата в КПКОНПИ.

В правилника се посочва, че решенията на постоянните комисии се приемат с мнозинство от присъстващите, но само ако за него са гласували не по-малко от една трета от членовете на комисията. Гласуването е лично.

Уточнено беше по принцип понятието „присъстващи“. При явно гласуване под „присъстващи“ се разбира броят на народните представители, които са регистрирани при последната, преди гласуването, проверка на кворума. При тайно гласуване под „присъстващи“ се разбира броят на участвалите в него народни представители.

Постоянните комисии откриват заседанията си и приемат актове, когато присъстват повече от половината им членове. Ако след обявеното начало кворумът не е налице, комисията може да заседава, но не могат да се гласуват актове – провеждат се само контрол, изслушвания и обсъждания.

Не бе прието предложението на „БСП за България“ да отпадне изричното изискване депутатите да получават възнагражденията си само по банков път.

Когато Народното събрание пристъпи към провеждане на изслушване, вносителят на предложението прави изложение на въпросите в рамките на пет минути. Всяка от парламентарните групи има право на два въпроса общо към всички изслушвани лица, а народните представители, нечленуващи в парламентарна група – общо на един въпрос, като всеки въпрос е в рамките на две минути.

Парламентарните комисии могат да задължават министри и длъжностни лица да се явяват на техните заседания и да отговарят на поставените въпроси, прие парламентът.

Въпросите за парламентарен контрол се отправят чрез председателя на Народното събрание в писмена форма най-късно 72 часа преди началото на заседанието, на което министрите следва да отговорят, записаха депутатите още в правилника.

Държавните и местните органи и техните администрации са длъжни да оказват съдействие на народния представител и да му предоставят при поискване сведения и документи във връзка с изпълнение на правомощията му в срок от 14 дни. Народният представител има право на достъп до държавните и местните органи и организации.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети