Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Коалиционни раздори: ИТН искат Каримански за шеф на БНБ, ПП гласят свой човек

Политика

Коалиционни раздори: ИТН искат Каримански за шеф на БНБ, ПП гласят свой човек

Коалиционни раздори: ИТН искат Каримански за шеф на БНБ, ПП гласят свой човек - Tribune.bg
Снимка:

След бурни двучасови дебати народните представители приеха правилата за втората процедура по избор на гуверньор на БНБ. Предложението бе подкрепено от 120 депутати, 25 бяха против, а 73-ма се въздържаха. Дебатът създаде напрежение в напрежение в коалицията.

Негласно от партията на Слави Трифонов гласят за поста своя депутат Любомир Каримански, а от „Продължаваме промяната” настояват за техен човек. 

Правилата сега предвиждат кандидатът да е магистър, което неофициално било пречка пред кандидата на ПП. А според коалиционното споразумение четирите партии трябвало да излязат с обща кандидатура.

Разногласията започнаха, след като точката за избор на шеф на БНБ беше вкарана допълнително в дневния ред по настояване на ИТН. С прийома липса на кворум, от ПП опитаха да го блокират, но неуспешно.  

Председателят на ПГ на ПП поиска изборът да бъде взет отговорно, а не да се прибързва. Според него разговорите трябва да се водят не само в коалицията, но и с останалите партии. Андрей Гюров заяви, че страната се намира в условия на международна криза. С този странен аргумент той поиска срокът за предложения да бъде не 7 дни, както предлага бюджетната комисия, а 20. После той премисли и обяви 14 –дневен срок.

„Изненадана съм от дебата и то в частта с оправданията на вносителите на тази процедура, а именно на ПП. Чухме, че войната в Украйна от две седмици е забавила процедурата. Чухме, че изпълнителната власт е ангажирана с войната“, изрази недоумение председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя не скри, че е очаквала мнозинството да обвини МГЕРБ, че е саботирала процеса.

„Безпомощно изглежда становището, че изпълнителната власт е заета и кандидатурите не се обсъждат. НС решава и в този смисъл изпълнителната власт няма общо с нашата воля. Нямате време, а 20 дни беше първата процедура, сега втората - 7 дни. Сега настоявате тя да бъде удължена на 20 дни. Ако управляващото мнозинство няма номинация и търси оправдание, то това е изключително тревожно. Ако управляващото мнозинство няма обща кандидатура, това е изключително тревожно, макар преди време да чухме от Кирил Петков, че всяка от партиите в коалицията ще издигне кандидат и ще спечели най-добрият. Или партиите нямат кандидат или той не може да бъде наречен най-добрия“, изтъкна Десислава Атанасова.

Кирил Симеонов от ИТН репликира, че точно в условия на криза трябва институцията да бъде стабилна. По думите му е несериозно изборът на управител на БНБ да се бави с аргумента за бежанската криза. По думите му тази теза би била валидна, но ако кандидатите за поста са на фронта.

Предложението на Гюров не срещна подкрепа както от „Има такъв народ”, така и от опозицията.

Йордан Цонев от ДПС каза, че партията би подкрепила 14 дни, но не и 20, и при гласуването от парламентарната група основно се въздържаха.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че човекът, който е посъветвал депутатът от ИТН Любомир Каримански да се откаже от надпреварата за шефското място в БНБ, е олигархът Иво Прокопиев.

„Ако преди при управлението на ГЕРБ са се водили разговори, то сега разговорите предварително се моделират“, отговори му Атанасова. Тя се обърна към г-н Настимир Ананиев, чиято партия е мандатоносител на кабинета, и директно го попита дали е получил нареждане от Иво Прокопиев за отлагане на избора за шеф на БНБ.

„Вие вкарахте политическо говорене и ние можем да го направим. Никой не ни нарежда и сами си взимаме решенията“, посочи Настимир Ананиев.

От своя страна Атанасова констатира, че управляващото мнозинство е „сбирщайн – БОЛТ, МОЛТ и т.н., а това че липсва лидерство е очевадно“.

„Няма кой де вземе решенията във вашата парламентарна група и във вашето управляващо мнозинство. Затова стигаме дотук“, категорична бе председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети