Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха промените за студения резерв

Политика

Депутатите приеха промените за студения резерв

Депутатите приеха промените за студения резерв - Tribune.bg
Снимка:

Решението идва след обществено напрежение и съмнения за злоупотреби в ТЕЦ „Варна“

Депутатите приеха промените за студения резерв. Това стана с промени в Закона за енергетиката с поправка през преходните и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Текстовете регламентират в срок до 30 юли 2020 г. включително Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да представя на министъра на енергетиката доклад за степента на адекватност на електроенергийната система за периода 1 август 2020 – 1 юли 2021 г. Въз основа на доклада със своя заповед министърът на енергетиката налага предоставянето на студен резерв за периода от 1 август 2020 до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро, но не по-късно от 1 юли 2021 г.

„Най-лошото е, че допуснахме политиката в енергетиката“, предупреди председателят на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Валентин Николов. Според него много рано са започнали предизборните кампании.

„Всичко вече е политика“, обобщи ситуацията Николов. Той разясни, че „студеният резерв“ винаги е предоставян с търг, както се изисква в ЕС.

„Винаги в този студен резерв е участвал ТЕЦ „Варна“ - като държавна, като собственост на ЧЕЗ и после като друга собственост, където виждаме, че е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. В случая не е важното собствеността, а на кого се дават парите. Би трябвало да се дават на централите, но понеже е политическа обстановката, е важно и кой е собственика“, коментира Николов.

Социалистът Таско Ерменков обяви, че БСП ще подкрепи предложението за студения резерв и допълни, че червените ще следят дали той ще отиде в държавната ТЕЦ „Марица изток“ 2.

„Имам чувството, че следващият министър, който ще си замине от правителството, ще бъде Теменужка Петкова“, прогнозира народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай.

„Разглеждаме един текст, който не му е място в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Текст, който възникна въз основа на омразата към собствениците на определени електрически централи. Текст, който няма нищо общо със създаване на сигурност и стабилност на електроенергийната система“, предупреди Аталай. По думите му в момента се прави опит за преразпределение на бизнес.

На практика „студеният резерв“ гарантира сигурността на енергийната система на страната, като държавата плаща, за да бъдат готови определени мощности да влязат в енергийната система на страната и да произвеждат електроенергия, ако отпадне някоя от базовите мощности на страната – един от двата реактора на АЕЦ „Козлодуй“, например.

Законодателната инициатива идва, след като управляващите решиха студен резерв да се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица Изток II“. Решението беше обсъдено между коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ след обществено напрежение и съмнения за злоупотреби в ТЕЦ „Варна“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети промени

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати