Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха решението за участие на страната в закупуване на COVID ваксини

Политика

Депутатите приеха решението за участие на страната в закупуване на COVID ваксини

Депутатите приеха решението за участие на страната в закупуване на COVID ваксини - Tribune.bg
Снимка:

Социалистите настояха настояха да се включи текст, че имунизацията ще е безплатна и доброволна

Депутатите приеха решението за участие на страната ни в закупуване на COVID ваксини. Така на българските граждани ще бъде осигурен достъп до 5 ваксини, които вече са в напреднал стадий на разработка. Те са на компаниите AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc., BioNTech Manufacturing GmbHand и Janssen Pharmaceutica NV.

"Благодаря за това, че даваме възможност на българските граждани за равен достъп до ваксините, до които ще имат достъп европейските граждани в целия ЕС", обърна се към депутатите здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Дебатът по решението на парламента за участие на страната в закупуване на COVID ваксини премина при остър спор и критики между опозиция и управляващи. Социалистите поискаха преди да гласуват да се запознаят с плана за ваксинация, който ще бъде гласуван утре в МС. Лидерът на БСП от своя страна внесе предложение да се запише към решението, че ваксинацията ще е безплатна и доброволна.

"Уверенията на министъра, че такъв план има и ваксинирането ще е доброволно и безплатно, не струват нищо. Чували сме такива обещания много. За да гарантираме спокойствие и сигурност, настояваме изрично да се запише, че ще бъде доброволно и безплатно", посочи Нинова. Предложението й не бе подкрепено от депутатите.

"Маските паднаха, значи няма да е доброволно и няма да е безплатно", възмути се колегата й Георги Свиленски.

От своя страна ГЕРБ обясниха, че са гласували против искането на соцлидерката, защото от БСП "си играят със страховете на хората.

„Нали, уж, бяхте доброволци в българските болници, нали видяхте, че те работят в свръхнатовареност“, коментира предложението на Нинова председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Тя не пропусна да отбележи и факта, че соцлидерката бързо си е намерила място в болница, за което други се налага да чакат.

"Това не съответства с гледаната процедура. Използваше се чудовищна манипулация, че такава имунизация ще бъде платена. Играете си със страховете на хората от началото на пандемията. Сигурен съм, че следващите дни ще излизате по медиите да казвате, че имунизациите ще бъдат платени, а това е чудовищна лъжа", обясни вота си и Александър Иванов от ГЕРБ.

Със 107 гласа "за", 0 против и 19 въздържали се депутатите приеха страната ни да се включи в колективната поръчка на ваксини за ЕС.

В заключение здравният министър отправи критика към депутатите в лявата част на залата, за това, че някои от тях са обяснявали от трибуната на НС, че е безсмислено да се носят маски.

"Притеснявам се какви са причините смъртността да е висока. Хората бяха разубеждавани в правотата в задължението да носят маска. От тази трибуна депутати обясняваха, че пропуските в маската в микрони и това видите ли не помагало. Ако в тази криза не покажем единство като нация, единство като народи представители, и най-простите азбучни истини в носенето на маска, дистанция и дезинфекция, няма да стигнем до никъде", изтъкна проф. Ангелов. От левицата приеха критиката с възмущение, а социалистът Георги Свиленски посочи от трибуната, че именно министър Ангелов е отговорил на негов въпрос на парламентарен контрол, че пленарна зала не попада в категорията на обществени места, където маските са задължителни.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати