Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха Стратегия за висшето образование 2021-2030 г.

Политика

Депутатите приеха Стратегия за висшето образование 2021-2030 г.

Депутатите приеха Стратегия за висшето образование 2021-2030 г. - Tribune.bg
Снимка:

За свързаност на ВУЗ-овете у нас призова просветният министър

Депутатите приеха Стратегия за висшето образование 2021-2030 г.

„Обвързване на приема с пазара на труда е една от основните цели на документа“, обясни просветният министър Красимир Вълчев. Той отчете положителни тенденции, които могат да бъдат мултиплициране, като двойното увеличение на приема на чуждестранни студенти в последните години.

„В стратегията имаме акцент върху личностното развитие. Висшите училища имат и възпитателна роля. Очакваме почти всички професии да искат по-широкоспектърни програми. Трябва да подготвим всички деца в ерата на изкуствения интелект. Всички бакалавърски програми да бъдат по взаимопроникващи, защото професиите това ще го изискват“, изтъкна образователният министър.

Красимир Вълчев коментира, че от няколко години е налице промяна в поведението на висшите учебни заведения -  те стимулират научните изследвания.

„Свърши горивото на масовизацията на приема и бе променен модела на финансиране“, уточни Вълчев.

„Животът се променя и не можем да моделираме всичко. Факт е, че ще има висока степен на дигитализация, широкоспектърни умения ще се изискват, хората ще живеят на границата на човек и изкуствен интелект“, категоричен е министърът на образованието.

По думите му преподавателите ще продължат да бъдат основен фактор във висшето образование. Затова следва да се инвестира в млади учени, които да се развиват и да работят като взискателни преподаватели.

„Основната компетентност е умението за учене през целия живот. Днешните студенти ще сменят не само работни места, а и професии. Това изисква повече хуманитарни умения“, прогнозира Красимир Вълчев.

Според него свързаността на висшите ни училища е ключова за тяхното развитие.

Опозицията направи песимистични прогнози за родното образование.

„От година на година нивото на образованието у нас пада. Българското образование няма идея, няма качество, движи се инерционно“, констатира проф. Иво Христов от левицата, за когото основната задача е какъв тип общество и човек искаме да създадем. Христов напомни и големия брой ВУЗ-ове в страната – 53.

„Преди 1990 г. имаше решения за 39 ВУЗ, а сега са 38“, опроверга го министър Вълчев и подчерта, че трябва да вървим към свързаност на висшите училища у нас, за да направим висшето образование европейско.

С 81 гласа „за“, 16 „против“ и 3 „въздържали се“ депутатите приеха Стратегията.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети