Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха Закона за хората с увреждания

Политика

Депутатите приеха Закона за хората с увреждания

Депутатите приеха Закона за хората с увреждания - Tribune.bg
Снимка:

С пълно мнозинство от 172 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“ депутатите приеха  окончателно промените в Закона за хората с увреждания, внесени от ГЕРБ - СДС.

Въвежда се задължение регионалната здравна инспекция да уведомява служебно хората за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичане на определения в експертното решение (ЕР) срок на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. 

Срокът за извършване на експертизата е три месеца от подаване на заявлението - декларация в Регионалната картотека на медицинската експертиза или три месеца от постъпване на жалбата в НЕЛК. Когато хората са подали заявление за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и от ТЕЛК не са установени вида и степента на увреждане, се удължава валидността на последното издадено експертно решение до издаване на ново.

Подкрепата ще се прекратява, когато след редовно призоваване за преосвидетелстване, лицата не са се явили на преглед в ТЕЛК. 

Заварените случаи към влизането в сила на ЗХУ, също са обхванати и ще продължат да получават пенсиите си и всички видове подкрепа.

Пенсиите, правата и видовете подкрепа ще се възобновят служебно на лицата, които са подали заявление за преосвидетелстване до влизане в сила на Закона и има забавяне на медицинската експертиза.

„Отстранихме и една несправедливост за хората с увреждания с над 90 на сто степен на увреждане с чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност или за гражданска инвалидност или наследствена пенсия. Промените в ЗХУ предвиждат, освен лицата, които получават социална пенсия за инвалидност и тези лица да получават месечна финансова подкрепа в размер на 57 на сто от линията на бедност“, написа Десислава Атанасова от ГЕРБ.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати