Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът върна младежта в Министерството на спорта

Политика

Парламентът върна младежта в Министерството на спорта

Парламентът върна младежта в Министерството на спорта - Tribune.bg
Снимка:

Радвам се, че управляващото мнозинство се вслуша в нашите забележки и препоръки, заяви бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев

Народните представители промениха името на оглавеното от Радостин Василев (ИТН) ведомство - то отново ще се казва Министерство на младежта и спорта.

По предложение на Министерски съвет днес депутатите гласуваха два проекта на решение за изменение на решение на Народното събрание за структура на Министерски съвет и проект за изменение за избиране на МС.

От трибуната шефът на Народното събрание Никола Минчев обяви, че в деловодството е постъпило решение за изменение на състава на Министерския съвет. Решението предвижда в името на министерството отново да бъдат добавени и младежите, тъй като според мотивите, „предвид важността на младежките политики и необходимостта от легитимност и припознаване, е необходимо “младеж” да присъства в името на ресорното министерство“. При избирането на новото правителство то бе записано само като Министерство на спорта.

Според министър-председателя промените са нужни с оглед подобряването на държавната младежка политика и качеството на живот на младите хора.

Предложението бе прието със 169 „за“, въздържали се 21. Преименува бе и министърът - на министър на младежта и спорта.

Поправката е техническа. В първоначалния вариант в структурата на Министерски съвет бе решено от парламента Министерство на младежта и спорта да се казва само „Министерство на спорта““. С промяната се предлага младежта отново да се върне в названието на ведомството. По темата се изказа бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев, който каза, че младежта не може да бъде извън спорта.

„Ние от ПГ на ГЕРБ - СДС бяхме сериозно притеснени от факта, че  “младежта” не бе включена в името на нито едно министерство.

В България младите хора от 15 до 29 години са близо милион и 300 хиляди и изглеждаше, че за първи път от 30 години младежкият сектор ще бъде тотално неглижиран.

2022 година бе обявена за Европейска година за младежта  и България трябва да продължи да се доказва като един от лидерите в посока младежко развитие в ЕС.

България има Европейски комисар за младеж, координатор по въпросите на ЕС за младежта, специален пратеник на Генералния секретар на ООН по младежта и това показва, че нашите партньори в ЕС оценяват високо развитието на младежките политики на държавно ниво в България. Затова ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи направеното предложение“, заяви Красен Кралев от трибуната на Народното събрание.

„Днес, на заседание на Народното събрание, бе коригиран сериозен пропуск в гласуваната миналата седмица структура на Министерски съвет, когато от името на Министерство на младежта и спорта, думата “младеж” беше заличена. Радвам се, че управляващото мнозинство се вслуша в нашите забележки и препоръки, и днес, по предложение на МС, народните представители гласувахме решение, с което се възстановява старото име на министерството, а именно Министерство на младежта и спорта“, написа в профила си във Фейсбук бившият спортен министър.

Христо Гаджев от ГЕРБ прие предложението с радост, но направи забележка, че вицепремиерът Асен Василев е седнал на стола на Кирил Петков.

Той посочи, че е бил впечатлен, че е избран зам.-министър на младежта в Министерство на спорта.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети