Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите ще работят още около месец заради вторите пенсии

Политика

Депутатите ще работят още около месец заради вторите пенсии

Депутатите ще работят още около месец заради вторите пенсии - Tribune.bg
Снимка:

Целта е да приемат новите текстове за вторите пенсии

Народното събрание ще работи, докато бъдат приети промените в Кодекса за социално осигуряване/КСО/, които регламентират изплащането на вторите пенсии от частните фондове, съобщи „24 часа“. Управляващата коалиция на ГЕРБ и “Обединени патриоти” се е разбрала по въпроса, а имало и подкрепа от ДПС.

Така депутатите могат да са в пленарна зала до края на февруари и да се разпуснат само за предизборната кампания през март, за да успеят да гласуват законопроекта за вторите пенсии, гласи новата договорка на ГЕРБ и патриотите.

Правителството успя да одобри законопроекта за промени в КСО едва на последното си заседание за 2020 г. на 30 декември.

След новогодишната ваканция на парламента правителственото предложение ще влезе в дневния ред на социалната комисия на Народното събрание. Проектът ще се придвижи максимално бързо след това на второ четене в комисиите и в пленарна зала.

Освен от социалната, проектът трябва да бъде одобрен и от бюджетната комисия на НС.

Около 17 000 жени, родени през 1960 г., трябва да започнат да получават пенсия от частните пенсионни фондове през септември.

Ако не бъдат приети промените, плащането на втората пенсия

ще е трудно, твърдят фондовете. Причината е, че в момента КСО предвижда единствено изплащането на пожизнена пенсия, а не всички от първите пенсионери имат достатъчно натрупани в партидите си пари.

Вторите пенсии да са три вида - пожизнени, разсрочено плащане за определен брой години и еднократно плащане, предвижда законопроектът. Какъв вид ще плащат фондовете, ще се решава според това колко пари има в партидата на всеки кандидат за втора пенсия. При пожизнено или разсрочено плащане размерът ѝ трябва да е равен на поне 15% от минималната пенсия от НОИ, което за 2021 г. означава 45 лв.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

А бе да поработят малко и за изборите, примерно активна регистрация, дистанционно гласуване, гладуване по поща. В секционните комисии само с висше образование и млади хора.
04.01.2021 15:40 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети