Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите ратифицираха газовата връзка с Гърция

Политика

Депутатите ратифицираха газовата връзка с Гърция

Депутатите ратифицираха газовата връзка с Гърция - Tribune.bg
Снимка:

Проектът е включен в 70-те топ приоритета на ЕС в областта на енергетиката

Народното събрание прие законопроекта за ратифициране на Междуправителственото споразумение между България и Гърция за газовата връзка между двете страни. С това се уреждат финансовите, данъчните и правните параметри относно изграждането на газопровода с обща дължина приблизително 182 км, от които 151 км на българска територия.

С реализацията на този проект страната ни ще си осигури достъп до газопровода ТАП, по който можем да получим и договорените още 2006г. за България 1 млрд. куб. м. азерски газ годишно. С новата газова тръба на практика ще свържем газопреносната си мрежа с Южния газов коридор. Впоследствие като свързващото звено на пазарите на Югоизточна Европа с тези в Централна и Източна Европа, страната ни ще си осигури достъп до алтернативни трасета и източници за доставка на природен газ.

Цялото финансиране по проекта от 220 млн. евро за междусистемна газова връзка Гърция - България е факт и са налице всички предпоставки за успешната реализация на проекта, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при представянето на законопроекта в Комисията по енергетика. Според нея проектът е изключително важен не само за нас.

"Той е включен 70-те топ приоритета на ЕС в областта на енергетиката и това не е случайно", изтъкна Петкова.

Със 134 гласа на първо четене и със 131 гласа „за“ на второ, парламентът ратифицира газовата връзка с Гърция.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети