Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите одобриха създаване на електронен регистър за частните линейки извън спешната помощ

Политика

Депутатите одобриха създаване на електронен регистър за частните линейки извън спешната помощ

Депутатите одобриха създаване на електронен регистър за частните линейки извън спешната помощ - Tribune.bg
Снимка:

Според промените „Автомобилна администрация“ ще води и поддържа регистър на лицата, които превозват болни и ранени

Депутатите приеха окончателно промените в закона за автомобилните превози, с които се предвижда частните линейки, които работят извън обхвата на спешната помощ, да подлежат на законова регулация. Частните линейки, работещи извън системата на спешната помощ, вече ще бъдат включени в регистър и ще подлежат на контрол.

Промените предвиждат „Автомобилна администрация“ да води и поддържа регистър на лицата, превозващи болни и ранени извън обхвата на спешната помощ. За да се включат в него те обаче ще трябва да са регистрирани по Търговския закон и да покрият редица изисквания: наличие на медицински екипи, диспечерски пункт, експлоатационен център, въвеждане на задължителни застраховки и др.

В мотивите си вносителите посочват, че към момента е регулирана само спешната помощ, като всички останали „линейки“ извън нея нямат право да извършват такава дейност, но го правят без никакъв контрол. От БСП определиха промените като чисто лобистки и поискаха те да бъдат разглеждани от следващото Народно събрание.

„Този законопроект беше обсъден много обстойно в Транспортна комисия. Чухме абсолютно противоречащи си становища на Министерство на транспорта и Министерство на здравеопазването. Министерство на транспорта работят по наредба, Министерство на здравеопазването твърди, че това е техен ангажимент. Вие сте изправени пред една задача дали да подкрепите един лобистки закон или да не го подкрепите", обърна се към колегите си в зала социалистът Георги Свиленски.

В отговор Валери Симеонов, който е и един от вносителите, му  напомни, че всичко се случва в ситуация, критична за здравето на българите.

„Естествено, че в Закона за автомобилните превози става въпрос за лобизъм, но той е в полза на хората, които имат нужда от спешна помощ“, аргументира се Симеонов. По данни на вносителите над 100 сайта у нас предлагат този вид услуги, като нелегалните линейки надхвърлят 230 в цялата страна.

„Законопроектът е внесен, за да ограничи, за да предотврати продължаването на една изключително опасна, вредна практика- превозването на болни, на хора със спешна медицинска помощ с немалко случаи оставени буквално пред вратата на заведението, изсипани срещу съответните суми. Става въпрос за ограничаването на всички тези незаконно функциониращи превозни средства, които с имитация на наименованието или със задължаващи знаци по тях извършват превози и те не са ограничени", допълни Симеонов.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети статут

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети