Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите решават дали да изключат "Възраждане" от комисиите за външна политика и отбрана

Политика

Депутатите решават дали да изключат "Възраждане" от комисиите за външна политика и отбрана

Депутатите решават дали да изключат Възраждане от комисиите за външна политика и отбрана - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите решават дали да приемат предложението на ПП-ДБ за отстраняване на двама народни представители от партия "Възраждане" Ангел Георгиев и Ивелин Първанов от парламентарните комисии по външна политика и отбрана. 

Предложенията за освобождаване на двамата депутати от "Възраждане" не са придружени с мотиви, но преди дни от ПП - ДБ обявиха, че ще искат изключването им заради тяхно участие по-рано този месец във форум в Руската федерация, на който е била обсъждана концепцията за външната политика на Москва. Първанов е член и на двете комисии, а Георгиев - само на Външната. В същото време от "Възраждане" са внесли предложения Георгиев да бъде избран за член и на Комисията по отбрана, а Първанов - за основен член на Постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество на мястото на изключения от ПГ Николай Дренчев.

Промени в състава на комисиите предлагат и от ГЕРБ - СДС.

Още в самото начало при разглеждане на точката се повиши напрежението в зала. От „Възраждане“ поискаха тя да отпадне, от БСП да се бъде отложена, а ИТН заяви, че иска докато точката се гледа на председателското място да бъде Росен Желязков. Самият той влезе в зала и заяви, че отстъпва мястото си на Андрей Чорбанов от ИТН. Тошко Йорданов остана доволен и поиска от председателстващия да ползва правомощията си и да отмени разглеждането на точката.

Иван Ченчев от БСП се възмути от подобно предложение, защото не може цяла парламентарна група да бъде изключена от определена комисия, а вносителите определи като диктатори и тирани.

Петър Петров от „Възраждане“ определи точката като противоконституционна и заяви, че това е капан за Чорбанов. 

След дадената почивка депутатите решиха да не разглеждат точката. Явор Божанков се възпротиви, защото по този начин народни представители от „Възраждане“, които ходят в Русия ще имат достъп до чувствителна информация, която могат да предоставят на Москва. „Това което направихте днес е срамно, това застрашава националната сигурност на България“.

Росен Желядков уточни, че точката е отложена.

„ДПС няма да позволи националната сигурност на България да бъде застрашена от срещи с Русия. Явно не знаете, че всеки един депутат има достъп до класифицирана информация и няма значение дали е в някоя комисия. Ние от ДПС продължаваме неотклонно да следваме евроатлантическата линия“, заяви Йордан Цонев. 

„Бих искала тази дискусия да се концентрира върху смисъла. Кога уважаеми колеги искате правилата да се спазват, когато са ни удобни или когато трябва да се спазват. Хората могат да бъдат сменени, може да има нови предложения, но това трябва да става като се спазва правилника. В крайна сметка коалициите се виждат и в местната власт. От тук нататък ние няма да толерираме неспазването на правилата и политическите внушения. Вие сте във властта и твърдите, че искате да спазвате правила, така че на първо място ги спазвайте вие“, заяви Деница Сачева от ГЕРБ. 

По думите на Любен Дилов това предложение е насилие на мнозинството над малцинството. Депутатът от ГЕРБ подчерта, че искането на Божанков не ограничава достъпа на информация на дадени депутати до определена информация. Дилов припомни, че отказвайки достъп на една или друга парламентарна група до комисии е всъщност ограничаване на избирателите. 

„Миналата седмица от ПП-ДБ ни се молиха миналата седмица когато се разглеждаше точката с Уестинхаус. Наш народен представител погребваше баща си, но те ни молиха всички да са в зала, защото погребението било минало. После се оказа, че 7 депутата от ПП-ДБ не бяха в зала и предложението им не мина заради един глас. В ПП-ДБ има депутат, чията съпруга е рускиня и се хвали, че баща й е от ФСБ“, заяви на свой ред Костадин Костадинов.

„Имаме министър на финансите – Асен Василев, човекът за който бившия му сътрудник го обвинява, че е откраднал софтуер и го е продал на Китай, комунистическа държава, съюзник на Русия. Което поставя въпроса Асен Василев китайски шпиоин ли е и по думите на Кирил Петков, Василев изкарва милиони и тук изниква въпроса защо лобира за китайците да влязат в АЕЦ“, обяви Тошко Йорданов от ИТН.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети отбрана
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети