Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите решават как ще гласуват карантинираните на 4 април

Политика

Депутатите решават как ще гласуват карантинираните на 4 април

Депутатите решават как ще гласуват карантинираните на 4 април - Tribune.bg
Снимка:

Опозицията настоява за изчистване на „мъртвите души“ от списъците

Депутатите ще обсъдят на първо четене днес промените в Закона за мерките по време на извънредното положение, където ще регламентират специални правила за гласуване в условията на пандемия. Провеждането на предстоящите парламентарни избори на 4 април налага законодателят да реши как поставените под домашна карантина и заразените с ковид пациенти ще упражнят правото си на глас.

Председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова вече обяви, че от партията предлагат това да става с подвижна избирателна урна, каквато практика у нас съществува при гласоподаватели с увреждания, дали предварителна заявка как искат да гласуват. Предложението на управляващите включва и възможност за разкриване на избирателни секции в болниците.

С предложението се задължава Централната избирателна комисия да изработи и приеме правила за организацията на гласуване по време на пандемия 50 дни преди изборния ден.

Мнозинството отхвърли варианта за гласуване по пощата за българите в чужбина.

На правна комисия социалистите вече изразиха несъгласие с така направените предложение и поискаха прецизирането им. Те внасят свой законопроект за въвеждането на активна регистрация и изчистване на „мъртвите души“, както и видеонаблюдения при отчитането на изборните резултати.   


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати