Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите решават за мораториума върху действията на Министерския съвет

Политика

Депутатите решават за мораториума върху действията на Министерския съвет

Снимка:

Бюджетната комисия ще обсъди Плана за възстановяване и устойчивост

С решение за ограничаване на действията на кабинета в оставка ще започне пленарното заседание на депутатите в четвъртък.

Проекторешенията са две – на БСП, начело с лидера на партията Корнелия Нинова, и на „Изправи се! Мутри вън!“, обосновано от председателя на групата Мая Манолова.

По същество предложенията целят да ограничат изпълнителната власт да осъществява сделки по концесии, продажбата на държавни и общински болници, както и при назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще обсъдят евентуална отмяна на Великденската си ваканция за 2021 година.

Като точка в дневния ред е заложена и промяна в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, приет от предходния парламент през 2017 г., по който депутатите решиха да работят да изработването и гласуването на нов.

По-късно днес се очаква новата здравна комисия да проведе първото си заседание.

След като депутатите обсъдят прилагането на вътрешните правила за организацията и дейността на Комисията по здравеопазването, приети на 18 май 2017 г., като точка 2 е записано изслушване на министъра на здравеопазването. Проф. Костадин Ангелов ще бъде изслушан във връзка с пандемията от COVID-19.

Предстои и представяне от министъра на здравеопазването на актуалните проблеми в системата на здравеопазването и взаимодействието с Комисията по здравеопазването за разрешаването им. Ще бъдат обсъдени приоритетите в областта на здравеопазването и свързаните с тях предстоящи законодателни инициативи.

Предстои и първото заседание на Комисията по бюджет и финанси.

Очаква се депутатите да приемат вътрешните правила за работа на комисията, определяне числеността и състава на Подкомисията по отчетност на публичния сектор към Комисията.

Следва обсъждане на проекта на Националния план за възстановяване и устойчивост, съгласно Регламента на Европейския парламент и на Съвета от 12 февруари 2021 г. за създаване на Механизъм за възстановяване и устойчивост.  


Коментари (1)

Дундьо Когато не искаш да свършиш една работа - правиш комисия, подкомисия и ....а, за да се провалиш като политик правиш мораториум. Луканов наложи мораториум върху плащането на заемите, които България наследи от БСП след 10.11.1989г., в резултат България изпадна в политическа и икономическа криза, наречена Лукановата зима. Аз съм изживял въпросната зима, дали умно-красивите знаят какво изживяха българите тогава? А, при жанвиденовата зима? Омръзна ми агресивни и алчни "политици" да си правят експерименти на моя гръб. След като "новите" политици в НС искат правителството в оставка да не работи - да съставят ново правителство, вместо да се занимават с комисии и ревизии, които да доведат до ситуация, при която ние, българите, отново да плащаме милиарди неустойки поради тяхната глупост, алчност и липса на професионализъм.
22.04.2021 09:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още