Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите решиха: 600 млн. лв. повече в образованието за догодина

Политика

Депутатите решиха: 600 млн. лв. повече в образованието за догодина

Депутатите решиха: 600 млн. лв. повече в образованието за догодина - Tribune.bg
Снимка:

360 млн. лв. повече за учителски заплати в бюджета за 2020 година

600 млн. лв. повече ще отидат в образованието през 2020 г., без да се броят парите от Европейски съюз (ЕС). Депутатите приеха бюджета на Министерството на образованието за следващата година.

430 млн. лв. са средствата за „Персонал“. Това е перото за учителските заплати, за които тази година са предвидени 360 млн. лв. повече. Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 г.

За политиката в областта на всеобхватното, достъпно и качествено предучилищно и училищно образование, както и за учене през целия живот са отделени 650 млн. лв. За политиката в областта на равен достъп до качествено висше образование и развитие на научния потенциал парите за следващата година възлизат на 93 млн. лв.

„В никакъв случай с един бюджет не можем да финансираме всички тези потребности. Средствата никога не са достатъчни, но никога не са били и толкова много. 600 милиона е реалното увеличение за следващата година, без увеличението на средствата от Европейския съюз. Тук добавям и тези 70 милиона, които са допълнително заложени за изграждане на детски градини до изграждането на училище“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дебатите за бюджета.

„Най-голямото увеличение действително е за учители. Но дайте да видим как е обвързано финансирането на учителите с резултатите. Тук не можем да приложим принципа, че ще финансираме това, което даде резултат. Това е все едно да кажем – ще поливаме това дърво, което даде добри плодове. Тук логиката е обратната. Първо трябва да полеем и тогава да чакаме плодове. Затова резултатите от образованието са дългосрочни. Затова днес берем плодовете на това, че пестихме предходни десетилетия от образование. Това е логиката на финансирането на образованието“, категоричен е министър Вълчев.

„Ние трябва първо да инвестираме, да мотивираме най-добрите ученици да станат учители и тогава да очакваме резултати“, допълни той.

Според него увеличението на възнагражденията не е достатъчно, но е задължително условие за подобряване на резултатите.

Предвидените средства за Българската академия на науките са в размер на 105,6 млн. лв. Народните представители приеха и бюджета за държавните висши училища. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ получава 73, 5 млн. лв. Бюджетът на Университета за национално и световно стопанство за следващата година възлиза на 23, 9 млн. лв. Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов ще разполага с 4, 3 млн. лв. бюджет през следващата година. През 2020 г. бюджетът на Медицинския университет в Плевен ще бъде 11, 5 млн. лв. По предложение на ГЕРБ бяха отделени 100 хил. лв. за Македонския научен институт.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп