Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Решено: Засега гласуваме машинно на парламентарни, президентски и евроизбори

Политика

Решено: Засега гласуваме машинно на парламентарни, президентски и евроизбори

Решено: Засега гласуваме машинно на парламентарни, президентски и евроизбори - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ към БСП: Не търсете индулгенция в машинното гласуване за загубата си на изборите

Народното събрание прие на второ четене промените в Изборния кодекс, според които чрез машинно гласуване ще избираме занапред народни представители, президент, вицепрезидент и европейски депутати.  Машините обаче няма да се използват на местни избори, каквито предстоят на 27 октомври.

 „Считаме, че основната ви цел е служебна победа на местните избори. Бъдете откровени и кажете каква е причината за орязване на машинното гласуване“, призова вносителите социалистът Драгомир Стойнев. Той заговори за чували, надраскани протоколи и какво се е случвало през годините в зала „Арена Армеец“.

Според Ливицата имало електорален спад на ГЕРБ и повече подкрепа за БСП, което за червените депутати е причината да се ограничава машинното гласуване на местния вот. В хода на дебата БСП настоя предвидените 6 000 машини за местния вот да останат.

 „БСП припознаха машинното гласуване, когато нямат отговорности, когато има опасност за касиране на местни избори“, отговори народният представител от ГЕРБ Александър Иванов

„Не се ангажирахте и 2015 г., когато в 50 секции експериментално въведохте машините. Говорите за малцинството, затова и имате такова представителство в парламента от 2015 г. насам. Не се вслушвате в председателите на Секционните избирателни комисии, че има заплаха да не се отчете правилно преференциалния вот на тези местни избори. Излизате днес без нито едно предложение между първо и второ четене само с добри пожелания. И това ви става навик. Затова, тези, които имат отговорност за изборите, казваме че не премахваме машинното гласуване, но местните избори това гласуване би ги застрашило“, предупреди народният представител от ГЕРБ.

„Вие управлявате напред, не се връщайте назад! Ние сме против това да отмените тези 6 000 машини“, поиска Георги Свиленски от БСП.

Колегата му Иван Ченчев напомни, че Венецианската конвенция указва да не се променя ИК шест месеца преди избори, но ГЕРБ го правят в момента.  „Действате по указания от Банкя“, подчерта Ченчев.

В отговор народният представител от ГЕРБ Александър Иванов изтъкна, че ПП ГЕРБ носи своята отговорност с оставки.

„Най-голямото доверие го дават българските граждани, с идеи ГЕРБ е първа политическа сила. През 2014 г. кой смени ИК шест месеца преди избори“, попита риторично Иванов като по този начин напомни на БСП, че точно те изцяло са променяли Изборния закон преди избори - точно преди преди да си отиде правителството „Орешарски“.

„Изредихте всички мръсни практики от тази трибуна, дайте ги на Прокуратурата. Не търсете индулгенция за загубата си на предстоящите местни избори“, предупреди депутатът от ГЕРБ.

Със 129 гласа „за“, 69 – „против“ и един „въздържал се“ конкретният параграф в ИК, касаещ машинното гласуване, беше приет на второ четене в пленарна зала


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети