Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите решиха да отпаднат сделките за студен резерв в енергетиката

Политика

Депутатите решиха да отпаднат сделките за студен резерв в енергетиката

Депутатите решиха да отпаднат сделките за студен резерв в енергетиката - Tribune.bg
Снимка:

Малките зелени централи излизат на борсата от 2021 г.

Депутатите решиха да отпаднат сделките за студен резерв за гарантиране на сигурността на електроенергийната ни система. Електроенергийният системен оператор ще си набавя пак резерва с търгове, но това ще се нарича закупуване на разполагаемост за допълнителни услуги. Договорите за тези допълнителни услуги ще са на пазарен принцип.

Гласуваното от депутатите на първо четене засяга собствениците на онези мощности, които не работеха, но получаваха пари от държавата, за да компенсират при инцидент в АЕЦ „Козлодуй“, например, недостига на електроенергия. Сред тези собственици е и почетният председател на ДПС, който придоби ТЕЦ „Варна“.  

„БСП ще се въздържи от подкрепа по промените в Закона за енергетиката“, обяви народният представител от БСП Таско Ерменков. По думите му законопроектът съдържа мерки на парче и липсва стратегия в енергетиката.

„В три направления и три политики въвеждаме в този закон. Продължава либерализацията. Тази либерализация продължава именно с преминаване от дългосрочни договори на ВЕИ централи от 0.5 до 1 мегават в договори за разлики, който трябва да сключат с Фонда за сигурност на електроенергийната система“, посочи председателят на енергийната комисия Валентин Николов.

С промените от 1 юли 2021 г. всички зелени централи с мощност над 500 киловата до 1 мегават ще продават произведения от тях ток на борсата. Производителите ще преминат от преференциални цени към пазарни и договор за компенсиране с премия, като не се предвижда преходен период. Така на свободния пазар ще излязат 136 производителя с обща инсталирана електрическа мощност 93,522 мегавата.

Друга законова промяна предвижда зелените мощности, които влизат в експлоатация от 2021 г. да бъдат освободени от таксата върху произведената електроенергия, която е в размер на 5%.

Между двете четения на закона се обмислят промени, една от които е да се задължат електроразпределителните дружества и ЕСО да обявяват всяка година свободните си мощности и къде се намират, така че да може да се ориентират инвеститорите в свободните мощности и да се предотврати правенето на излишни инвестиции, там където не е необходимо, обяви пред депутатите Николов. Обмисля се и да се даде възможност на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да може да консолидира един банков кредит от порядъка на 100 млн. лв., който да се инвестира в енергийна ефективност и Фонда да плаща лихвите именно по такива проекти.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати