Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Карантинираните ще гласуват с подвижни избирателни кутии

Политика

Окончателно: Карантинираните ще гласуват с подвижни избирателни кутии

Окончателно: Карантинираните ще гласуват с подвижни избирателни кутии - Tribune.bg
Снимка:

Здравният министър въвежда противоепидемичните мерки за изборите

Депутатите решиха как ще гласуват карантинираните лица. Предложенията са заложени в параграф първи на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, който 120 депутати подкрепиха на второ четене.

С текстовете се дава възможност на лицата под карантина да гласуват чрез подвижни избирателни кутии.

„С възможността за гласуване на избирателите под карантина спазваме всички изисквания на Изборния кодекс“, посочи Красимир Ципов от ГЕРБ.

Колегата му Александър Иванов подчерта, че ще подкрепи законопроектът, защото е единственото предложение.

„Нищо не се случи на консултациите при президента“, обърна се Иванов към лявата част на залата.

Социалистът Крум Зарков предупреди, че при въвеждането на правила за гласуване с подвижни урни има проблем, тъй като записаното в Закона за извънредното положение противоречи на Изборния кодекс.

„Йерархията на нормите казва, че Изборният кодекс е по-висока норма от закона. Ако нормата е записана в Кодекса, тя щеше да произведе ефект. Поставяте администрацията пред противоречие. Например, заявка за подвижна урна се прави до 3 дни преди вота, а Кодексът казва 14 дни. БСП вкарахме промени в Изборния кодекс, където се урежда видеонаблюдение в изборния ден и изчистване на избирателните списъци, тогава да ги впишем и настоящите промени“, призова юристът от БСП.

Първоначално в законопроекта бе заложено ЦИК да изработи правила за организацията на изборите.

Между първо и второ четене бяха внесени нови текстове, според които при произвеждане на избори през 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка, министърът на здравеопазването съгласувано с главния държавен здравен инспектор ще въвежда противоепидемични мерки, свързани с изборния процес. От ГЕРБ предлагат още ЦИК въз основа на тях да определя организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително и на тези, поставени под задължителна карантина или изолация.

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС по време на всички партийни мероприятия на закрито, свързани с изборите, да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали. Народното събрание реши мероприятията да се провеждат при спазване на въведените противоепидемичните мерки.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети