Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите създават временни комисии, ГЕРБ викат Рашков заради твърденията му за незаконни СРС-та

Политика

Депутатите създават временни комисии, ГЕРБ викат Рашков заради твърденията му за незаконни СРС-та

Депутатите създават временни комисии, ГЕРБ викат Рашков заради твърденията му за незаконни СРС-та - Tribune.bg
Снимка:

Вътрешният и правосъдният министри най-вероятно ще бъдат изслушани в петък

Депутатите създават няколко временни комисии утре, стана ясно след края на председателския съвет в парламента.

„Гласуване на временна комисия за изготвяне на правилник на парламента - това ще е първата и за сега единствена точка, с която ще започне първия работен ден на 46-ото Народно събрание /НС/ в четвъртък. Комисията ще има по трима депутати от всяка партия“, коментира председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. По думите ѝ представителите на различните партии са отчели, че правилникът, който прие 45-ото НС, не е напълно удачен. Атанасова даде като пример сроковете за разглеждане на законопроектите между двете четения, както и изискванията на становища от различни неправителствени организации по законопроектите.

„Оказа се, че около 1 месец е нужен на един законопроект, за да стигне до комисия и да има публично обсъждане. Според всички колеги следва това да се преразгледа“, поясни Атанасова. До края на следващата седмица трябва да са готови предложенията от парламентарните групи за промени в правилника.

Още няколко временни комисии се очаква да сформират депутатите утре. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов е настоявал за комисия по казуса „Росенец“. От ДПС пък са предложили да се направи комисия за разследване на всички случаи на „различно полицейско насилие или присъствие по време на предизборната кампания и деня на изборите“, изтъкна пред медиите Десислава Атанасова.

Освен това председателката на „Изправи се БГ!“ Мая Манолова е събрала 50 подписа на колеги и настоява да се гласува за формирането на комисията за ревизия на управлението на Бойко Борисов.

„Комисията по ревизията ще бъде една от точките в дневния ред на парламента", уточни председателката на „Изправи се БГ!“ Мая Манолова. Тя разкри, че освен управлението на кабинетите на Бойко Борисов в ревизията ще бъдат включени граничните пунктове и горските стопанства.

„Става дума и за т.нар. „Златен гьол“, лабораторията за изследване на плодове и зеленчуци. Изобщо да се види какво се случва на граничните пунктове, някой печели ли от българска територия", обобщи намеренията на партията си Манолова. Освен това тя предлага да се създаде и комисия, която да разследва полицейските насилия по време на летните протести на 2020 г., както и за подслушванията на политици, за които съобщи преди 2 месеца служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Не знам защо се налага тази комисия за ревизия, след като разчитаха уж на служебното правителство да свърши всички ревизии по бившето управление. Така или иначе ще видим пленарната зала какво решение ще вземе“, коментира Десислава Атанасова.

При откриването на 46-то Народно събрание лидерката на „Изправи се БГ" поиска изслушване на министъра на правосъдието Янаки Стоилов и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. То вероятно ще се случи в петък, а темата ще е искането им за оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

От Парламентарната група на Коалиция ГЕРБ-СДС, обаче, настояват служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да се яви в Народното събрание, за да бъде изслушан по повод направените от него публични твърдения за незаконни подслушвания на политици и граждани. Искането вече е внесено в деловодството на Народното събрание и трябва да бъде разгледано най-късно до края на следващата седмица.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети депутати
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети