Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Оставка гласува ли се? Депутатите се скараха дали да гласуват края на кабинета „Борисов 3“

Политика

Оставка гласува ли се? Депутатите се скараха дали да гласуват края на кабинета „Борисов 3“

Оставка гласува ли се? Депутатите се скараха дали да гласуват края на кабинета Борисов 3 - Tribune.bg
Снимка:

Александър Ненков: Искате да унизите Борисов, но унижавате хората, гласували за партията

Заседанието на парламента, ръководено от председателката му Ива Митева предложи на 216-те депутати в зала дневен ред, чиято първа точка е гласуването на оставката на кабинета „Борисов“. Това даде повод на депутатът Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС да попита на какво правно основание се поставя на гласуване оставката на правителството.

„На основание чл. 111 от Конституцията, според който всички решения се обективизират“, поясни Митева. Георги Свиленски от левицата допълни, че в този случай Борисов трябва да присъства в зала и попита колегите си кой е внесъл вчера оставката на кабинета, защото „може да има държавен преврат“. Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ подкрепи нуждата от гласуване на оставката и напомни, че не се изненадва от това, че „ГЕРБ имат нужда от правна консултация“.

„Какво ще се случи след оставката, ако бъде гласувана, какви са тия смешни неща. Искате ли три пъти да я гласувате, защото сме готини? Ще загубим два часа!“, поиска да разбере Тома Биков от ГЕРБ.

Мика Зайкова от „Има такъв народ“ веднага го обвини, че е обидил Конституцията и не може да нарича законите смешни.

„Надявам се, че парламентарните групи ще започнат да се конкурират с Шоуто на Слави. Има чл. 111 - аз и Корнезов поставихме този въпрос през 2004г. Тогава НС реши, че се гласува и тази практика е възпроизвеждана няколко пъти. Правомощията се прекратяват с приемане на оставката – нарочен акт, а не мълчаливо съгласие. Пред новоизбрано Народно събрание Министерският съвет винаги подава оставка. Вие подавате оставка и новият парламент избира правителство“, обърна се и заместник-председателката на парламента Татяна Дончева към ГЕРБ.

„За да не превръщаме трибуната в правно сборище, след като сме минали темата на председателски съвет да се движим в нормалния разум. Като претендирате да имаме опит – съдията на мача трябва да бъде незабележим, тогава не се бави времето“, призова и председателката на парламента Ива Митева. След протест от страна на депутата Тома Биков, че не му е отговорено на въпроса, се наложи Надежда Йорданова да изчете от трибуната текстове от Конституцията, че когато има гласувана оставка Министерският съвет изпълнява функциите си до избор на нов кабинет.

Последва напомняне на председателя на парламента Ива Митева, че в зала не се обсъжда дневния ред, а той се предлага и гласува без изказвания на депутатите.

„За първи път не знам къде да се обърна към управляващите – те са в двата края на залата, а не в средата. Искате да гласувате оставката на кабинета, за да унижите Бойко Борисов и ГЕРБ, но унижавате и хората, които са гласували за ГЕРБ. Нека да се види как ще повишите имиджа на парламента. Аз ви казах какъв е мотивът ви. За да няма вакум между едно и друго правителство, разсъждавайте по друг начин, отговорността е на вашите рамене. Колкото по-бързо съставите кабинет, омразното ви правителство на Борисов ще си отиде в историята. Видяхме как за два дни си мените мнението за мажоритарния вот“, посочи Александър Ненков от ГЕРБ.

Последва гласуване на програмата на парламента за днешния ден и 157 депутати я подкрепиха.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети