Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Временната комисия за цените на тока и парното скара депутатите (НА ЖИВО)

Политика

Временната комисия за цените на тока и парното скара депутатите (НА ЖИВО)

Временната комисия за цените на тока и парното скара депутатите (НА ЖИВО) - Tribune.bg
Снимка:

Кирил Петков като новоизбран премиер имаше възможност да отиде в Брюксел, където ще се разглеждат въпросите за високите цени на тока, но вместо него отиде регентът, коментира Биков

Депутатите се скараха по време на дебатите за създаване на Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложения за справяне с нея.

„Този независим орган е избран 2015 година, г-н Иван Иванов е дългогодишен депутат от ДСБ, които са ваши коалиционни партньори в момента и беше избран по времето на второто управление на Бойко Борисов, когато пък ние, както сега вие бяхме в коалиция с ДСБ. Толкова за завладяната държава. Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложения за справяне с нея, това или е преведено с гугъл транслейтър или го е писал някой, който изобщо не може да подреди изречения в някаква правилна форма. Не говорим, че няма енергийна криза, става въпрос за това да си подредите правилно изречението. Кои са тези въпроси с енергийната криза, на които ако отговорим, ще се справим с нея или поне ще направим предложения за справяне с нея и това ще го направи временна комисия на паритетен принцип в Народното събрание“, посочи Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Биков отчете, че цената на тока се увеличава последните 6-7 месеца без да са предприети каквито и да било мерки от страна на правителството. Той заяви, че ако Народното събрание иска трайно решение, това може да стане само със закон и той да премине през постоянни комисии. Биков бе категоричен, че каквото и да излезе от временната комисия няма да има никакво значение.

Той определи подобни „движения“ като пиарски ходове. „Хората не ги интересува какво ще си говорим на тази временна комисия, а като си получат сметките за ток и им стане лошо, те искат решения“, заяви Биков и допълни, че е време да се навакса пропуснатото време на служебните правителства на Румен Радев. Депутатът от ГЕРБ припомни, че при актуализацията на бюджета не е имало и ред за цените на тока. Той предложи временната комисия да не бъде приемана, да се създаде законопроект, който да мине през редовна енергийна комисия.

„Когато искаш да отложиш решаването на даден проблем, то създаваш временна парламентарна комисия. Целта според мен за създаването на тази комисия е да се прехвърли отговорността на Министерски съвет върху Народното събрание“, заяви Хасан Адемов от ДПС.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС заяви, че цените на тока и парното се определят от независимия регулатор и не може да се решава от депутатите, каквото призовават от ПП и БСП. Добрев припомни, че има две арбитражни дела за намеса в работата на независим регулаторен орган.

Той отчете, че не е нужно да се създава специална комисия, за да се създаде експертен дебат, като със същата сила могат да се съберат в една от стаите и да си дебатират.

„Няма как вие да казвате как вие да казвате какво трябва да е поведението на КЕВР или какво да не трябва да е поведението на КЕВР, ако това наистина е независим орган. Просто си противоречите в изказването с несъстоятелни тези“, коментира проф. Костадин Ангелов.

„Ще гласуваме против, защото нямаме намерение да поемаме отговорност, за която не сме призвани“, категоричен бе Тома Биков.

Той коментира още, че Кирил Петков като новоизбран премиер е имал възможност да отиде в Брюксел, където ще се разглеждат въпросите за високите цени на тока, но вместо него е отишъл регентът.

От "Възраждане" пък поискаха да се прекрати мандата на КЕВР и това да бъде като предупреждение, че при всяко искане за повишаване на цената тока и парното те могат да бъдат сменени.

Теменужка Петкова предупреди, че със създаването на въпросната комисия се нарушава Закона за енергетиката, защото парламентът няма правомощия да определя цената. Тя допълни, че може да се води дебат и да се изслушат членове на КЕВР. По думите й това е опасно послание към българските граждани, защото по този начин не само се нарушават законите, но и се внушава, че депутатите могат да решават цената на тока и парното, което не е вярно.

„Какво ли се изненадвам обаче, защото се нарушава Конституцията и това не прави впечатление на никой“, заяви Петкова. Тя припомни, че първото драстично повишение на цената на тока е станало на 5 август 2021 година, от ГЕРБ-СДС са отправяли питания към служебния премиер Стефан Янев за мерките, които ще се предприемат, но те са останали без никакви отговори.

„Смисъла на временната комисия много добре го знаете, а тази комисия няма дълбок замисъл, защото, ако имаше, премиерът нямаше да говори от дни как ще намали цената на тока. Това го отдавам на младостта му“, заяви Рамадан Аталай и допълни, че вероятно създаването на тази комисия е да се опознаят депутатите и техните възгледи. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети