Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите ще приемат окончатено увеличението на извънредния труд

Политика

Депутатите ще приемат окончатено увеличението на извънредния труд

Депутатите ще приемат окончатено увеличението на извънредния труд - Tribune.bg
Снимка:

Бюджетната комисия ще обсъди отпадането на ДДС за ковид ваксините на второ четене

Депутатите ще обсъдят на второ четене промените в Кодекса на труда, които предвиждат увеличение на допустимия извънреден труд от 150 до 300 часа годишно.

С новите текстове се предвижда с колективен трудов договор да може да се уговаря по-голяма продължителност на извънредния труд, но не повече от 300 часа през една календарна година. Срещу промяната категорично се обявиха от БСП.  С прекъсване на последното пленарно заседание в петък социалистите, на практика, осуетиха промяната за увеличаване на допустимите часове извънреден труд от 150 на 300 часа.

С измененията в Кодекса на труда се предлага срокът за изчисляване на сумираното работно време да бъде намален от шест на четири месеца, а при колективно договаряне този срок може да бъде увеличен на една година. Промените предвиждат и четири месеца да стане изискуемия стаж при постъпване за първи път на работа, за да се ползва годишен отпуск.

В окончателните текстове на Кодекса на труда се предлага официалният празник на 24 май да се нарича "Ден на българската писменост, просвета и култура".

От своя страна Бюджетната комисия на Народното събрание ще разгледа на второ четене промяната в Закона за ДДС, с която ковид ваксината ще бъде освободена от налога. Ваксината ще бъде безплатна и доброволна за хората, което означава, че ще бъде платена от бюджета.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети