Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите ще проверяват сигурността на машинния вот чрез временна комисия

Политика

Депутатите ще проверяват сигурността на машинния вот чрез временна комисия

Депутатите ще проверяват сигурността на машинния вот чрез временна комисия - Tribune.bg
Снимка:

Народните представители създадоха Временна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Предложението за създаване на комисията е на БСП и срещна подкрепата на всички политически партии, с изключение на двама депутати от ПП-ДБ, които гласуваха против.

Комисията ще обърне специално внимание на възникналите съмнения при последните 4 избора е описано в мотивите на вносителите. Комисията ще е от 12 народни представители - по двама от всяка парламентарна група и ще бъде създадена за срок от 3 месеца. Членове на комисията от ГЕРБ ще бъдат Радомир Чолаков и Александър Ненков, от ПП-ДБ - Божидар Божанов и Явор Божанков, от “Възраждане” - Деян Николов и Даниел Проданов, от ДПС - Йордан Цонев и Хамид Хамид, от БСП - Иван Иванов и Георги Свиленски, а от ИТН - Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. Предстои да се реши кой ще е председател на комисията.

Преди депутатите да създадат Временната комисия имаше дебат и размяна на реплики.

Борислав Гуцанов от БСП обясни, че нееднократно са казвали, че имат обосновани твърдения, че има проблеми с машинният вот, че има възможности за манипулация и че не са сигурни как е протекъл от 2021 г. досега изборният процес. "Убедени сме, че има манипулация в изборния процес", подчерта той и напомни за изтеклия запис от националния съвет на "Продължаваме промяната", който беше разпространен от Радостин Василев. Гуцанов изрази надежда, че проекторешението им ще бъде прието и комисията ще даде отговори на многото въпроси.

Божидар Божанов от ПП-ДБ каза, че на последните избори се е гласувало с машини и с хартия, а резултатът от машините се е броял от хора и опитите да се поставя под съмнение резултатите от последните избори е неподходящ и несъстоятелен. "Последните избори се брояха от хора и опитите да поставите под съмнение резултата там е несъстоятелен. Основателни съмнения смятам, че няма", подчерта той. Според него тази комисия не трябва да се използва за внушения, а веднъж завинаги да установи, че проблем няма. "Надявам се тя да бъде подкрепена, да работи експертно и професионално, а не популистки преди изборите", каза още Божанов. 

Тошко Йорданов от ИТН също се включи в дебата и каза, че според него са направени две огромни фалшификации с изборите. "Първата, когато се появиха ПП и ДБ и спечелиха толкова, колкото спечелиха, убеден съм че вотът тогава беше манипулиран. Вторият път, когато ние изпаднахме от парламента там пък брутално за всички стана ясно, че вотът е манипулиран", уточни той. Според него с хартията "се правят отвратителни манипулации, но тогава се правят поносими проценти, докато с машините се извършва тотална подмяна на вота", смята Йорданов. Той е категоричен, че такава комисия трябва да бъде направена и тя трябва да работи експертно.

Йордан Цонев от ДПС взе думата и каза, че те ще подкрепят създаването на комисията. Той предложи да прекратят дебата и напомни, че в миналия парламент са водили дебата над 50 часа. Цонев подчерта, че дебатът ще се води в комисията и напомни, че имат да разглеждат още редица законопроекти.

Александър Иванов от ГЕРБ коментира, че с някои от тезите свалят доверието в изборния процес и призова да го убедят, че машините трябва да се използват по време на изборния процес. “Нека да подкрепим създаването на комисията и да прекратим дебата. Мисля, че има интерес към дебат в комисията”, смята той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ също призова да прекратят дебата и добави, че според него предните избори са били честни, защото се е гласувало и на хартия и на машина, но и освен това бюлетините от машина са били преброявани от хора.

Председателят на парламента ще определя кой да ръководи заседанията на временната комисия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети