Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите в правната комисия отхвърлиха ветото на Радев върху промените в Изборния кодекс

Политика

Депутатите в правната комисия отхвърлиха ветото на Радев върху промените в Изборния кодекс

Депутатите в правната комисия отхвърлиха ветото на Радев върху промените в Изборния кодекс - Tribune.bg
БГНЕС

Депутатите в правната комисия отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 48-ото Народно събрание на 2 декември 2022 г .

Предстои разглеждане на ветото на държавния глава в пленарната зала. В подкрепа на приетите промени в изборното законодателство гласуваха 12 народни представители, „против” бяха 11, въздържали се нямаше.

Това означава, че остават направените поправки да се гласува с хартиена или с машинна бюлетина, гласуването да е зад паравани, а не в „тъмни стаички”. Бюлетините от машинното гласуване да се броят от секционните избирателни комисии заедно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината да не се прилага към този на комисията, бяха част от приетите промени.

Проф. Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на президента, представи днес мотивите на държавния глава за наложеното вето, като отбеляза, че възраженията на Румен Радев са само по отделни разпоредби, предава БТА. Възраженията на президента са основно срещу приетите промени в начина на гласуване, разписките от машинния вот и достъпа до изходния код, във връзка със сигурността на гласуването.

Парламентарната правна комисия се събра експресно - за по-малко от 24, след налагането на ветото, а имаха 3 дни, в които да се запознаят с аргументите за него. Сега до 15 дни ветото ще влезе в пленарна зала.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети