Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите възложиха на енергийния министър да преговаря за 20% дял в „Блок I-21 „Хан Аспарух“

Политика

Депутатите възложиха на енергийния министър да преговаря за 20% дял в „Блок I-21 „Хан Аспарух“

Депутатите възложиха на енергийния министър да преговаря за 20% дял в Блок I-21 Хан Аспарух - Tribune.bg
Снимка:

България ще преговаря по условията и реда при които Българският енергиен холдинг (БЕХ) да придобие до 20% дял в консорциума-титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок I-21 „Хан Аспарух“.

Това реши парламентът, който възложи на министъра на енергетиката да се заеме с тази задача. Предложението беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“ по инициатива на бившия министър Делян Добрев от ГЕРБ.

Според вносителите българската държава трябва да е акционер, защото освен концесионните възнаграждения, които ще получи по закон без да е акционер и които са 30% от оборота, ще бъдат получени и допълнителни средства. Освен това в съседните Румъния и Турция вече са открити огромни количества газ, които са в непосредствена близост - в рамките на няколко километра, до границите на „Блок 1-21 Хан Аспарух”.

Участието в проекта ще позволи на БЕХ да упражнява контрол върху проучването, разработването и добива; допълнителните печалби от добива на добитите въглеводороди могат да бъдат реинвестирани в различни сектори, като например инфраструктура, здравеопазване, образование и програми за социално подпомагане, както и за финансиране на екологичния преход на страната.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети