Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите възложиха на енергийния министър да преговоря за оборудването за АЕЦ „Белене“

Политика

Депутатите възложиха на енергийния министър да преговоря за оборудването за АЕЦ „Белене“

Депутатите възложиха на енергийния министър да преговоря за оборудването за АЕЦ Белене - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът възложи на министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“.

Депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“ подкрепиха решението. „Против“ гласуваха от „Възраждане“ и БСП.  

Според приетото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева. Предвижда се преговорите да се проведат в 60-дневен срок от влизането в сила на решението. Министърът на енергетиката следва да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от проведените преговори.

С днешното решение на Народното събрание се отменя предишно решение на парламента от 7 юни 2018 г. за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене” съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене” в отделно проектно дружество.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети