Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите забраниха участието на деца в реклами на вредни храни

Политика

Депутатите забраниха участието на деца в реклами на вредни храни

Депутатите забраниха участието на деца в реклами на вредни храни - Tribune.bg
Снимка:

Нови правила за опаковането, етикетирането и рекламата на храните

Народното събрание прие на второ четене разпоредбите в Закона за храните, които изрично забраняват участието на деца във всякакви реклами на храни и напитки, които съдържат мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, както и на храни, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

В приетия чл. 22 на закона изрично е записано, че „бизнес оператор не може чрез реклами или други форми на търговски съобщения, в които като изпълнители участват деца, да рекламира генетично модифицирани храни и храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца, както и храни, които съдържат хранителни съставки и вещества с хранителен или физиологичен ефект, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене, съгласно нормативната уредба“.

Народните представители забраниха още рекламирането на храни и напитки, съдържащи съставки и вещества с хранителен или физиологичен ефект като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

Аналогична забрана ще действа и за генетично модифицираните храни. Така парламентът цели да гарантира защитата на здравето и интересите на потребителите, както и да осигури прилагането на правото на Европейския съюз и на националните мерки в областта на храните за намаляване на сивия сектор при производството, преработката и дистрибуцията на храни.

Цялата информация за храните, предлагани на територията на България, трябва да бъде представена върху етикета на български език. Няма да се допуска допълнително облепване на етикетиран продукт по начин или с информация, различна от първоначалната, както и по начин, който прикрива каквато и да е част от първоначалното етикетиране.

Новите текстове въвеждат нови правила за опаковането, етикетирането и рекламата на храните. Разписват се още стриктни процедури за регистрация на обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни, като идеята е да се облекчат регулаторните режими.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети