Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите задължиха министъра на културата до 3 месеца да разкрие културен център в Тараклия

Политика

Депутатите задължиха министъра на културата до 3 месеца да разкрие културен център в Тараклия

Депутатите задължиха министъра на културата до 3 месеца да разкрие културен център в Тараклия - Tribune.bg
Снимка:

„Това е втората по големина българска общност в бившата СССР, българите там имат право да изучават езика“, обясни Костадинов

Министърът на културата да предприеме действия за разкриване, организиране и финансиране на Културно-информационен център на Република България в град Тараклия, Република Молдова. За това го задължиха с нарочно решение депутатите, като му дадоха 3-месечен срок да го изпълни.

Проекторешението за откриване на Български културно-информационен център (БКИЦ) в Тараклия е внесено от председателя на Комисията по политиките за българите извън страната в Народното събрание Костадин Костадинов, който е и лидер на „Възраждане“, и членове на комисията от ГЕРБ-СДС и „Демократична България“.

„Това е втората по големина българска общност в бившата СССР, българите там имат право да изучават езика“, обясни председателят на комисията за българите в чужбина Костадин Костадинов.

„С откриването на културния център Тараклия ще се превърне в официална столица на българите в Бесарабската република“, убеден е лидерът на „Възраждане“.

Предложението беше подкрепено от служебния министър на културата. На заседанието на ресорната комисия проф. Велислав Минеков обясни, че намира идеята за изключително значима, като според него България има нужда от подобен културен институт.

В район Тараклия има силна българска диаспора – 66 процента от населението е с българска етническа принадлежност, а в административния център този процент е 78. На територията на Молдова функционират 30 образователни институции (детски градини, основни и средни училища), в които около 5000 деца под различни форми изучават български език и литература. С оглед на това създаването и функционирането на Български културно-информационен център ще допринесе за съхраняването на националната културна идентичност на българската общност там и за трайно развитие на българската култура и традиции, посочват в своите мотиви вносителите на проекторешението.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Молдова
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети