Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите закриха Държавната петролна компания

Политика

Депутатите закриха Държавната петролна компания

Депутатите закриха Държавната петролна компания - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите закриха Държавната петролна компания, като промените бяха приети със 190 гласа „за“ след дълъг и оспорван дебат в пленарната зала. Острият сблъсък се разигра между ЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се изказа остро, като определи този акт на парламента като: „Да отменим нещо, което, бидейки нищо, никога не е било нещо".

Спорът се разгоря след обвинения между двете формации за целесъобразността на дружеството.

Йордан Иванов  от „Продължаваме промяната - Демократична България попита ГЕРБ искат ли да има Държавна петролна компания и до колко тя е изпълнила вменените и функции.

На свой ред анализът за нецелесъобразността от съществуване на петролната компания беше наречен „лъжа“  от Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Тя се мотивира, че с писмо от Министерството на икономиката, от което става ясно, анализът е направен устно от служител на ведомството.

„Единственият мотив е политически“, заключи Трифонова.

Мартин Димитров от ПП-ДБ, от своя страна попита ГЕРБ дали вярват, че Държавната петролна компания помага повече за конкуренцията на пазара на горива и упрекна коалиционните си партьори, че  именно те са пречели да има яснота кой притежава данъчно-акцизните складове у нас.

„Има ли право държавата да държи собствени военновременни запаси в собствени складове или, в случай на нужда, ще се моли на частен предприемач да й даде нейното, което е в частните му складове. Става дума тази държава има ли самозащитни сили и там, където пазарът е стигнал до девиация, да се намеси", попита от своя страна Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

В спорът се намеси и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която определи дебата така:

„Две създадени, като десни, партии два часа и повече се карат коя е по-лява, посочи лидерът на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова. Тя заяви, че социалистите подкрепят развитието на  държавната собственост.

Христо Иванов от ПП-ДБ разясни, че именно спорът между коалиционните партньори на управляващото мнозинство е показателен, за трудно взетото политическо решение.

Нека обърнем внимание, че Държавната петролна компания беше създадена преди три години (2020г.) от лидера на ГЕРБ и министър председател на България тогава Бойко Борисов. Мотивите бяха, че в разгара на кризата от Коронавирус и последвата я икономическа криза, трябва да има държавна верига от бензиностанции, които търгуват на базисно ниски цени, които да регулират цените на родните пазари.

Отделно ДПК трябваше да поддържа държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти, както и да изгражда петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти. Въпреки добрите намерения, целите на това дружество не бяха изпълнени.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети