Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатка от ПП-ДБ: Политиците се страхуват от референдуми

Политика

Депутатка от ПП-ДБ: Политиците се страхуват от референдуми

Депутатка от ПП-ДБ: Политиците се страхуват от референдуми - Tribune.bg
Снимка:

„Политиците се страхуват от референдуми, но и не само в България. Затова са сложени много процедурни капани в законите. Другият му проблем е, че има много празнини, които налагат интерпретиране. Необходимо е нормализиране на закона.“ Това заяви пред БНР депутатът от ПП/ДБ Даниела Божинова.

Според нея Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление никога не е бил приоритет за управляващите.

По думите й популистки и опозиционни партии ползват референдума като инструмент и обещават, че ще поправят закона. Тя подчерта, че има изключително висок праг в процедурата за референдум. Божинова посочи, че 400 000 подписа са много висока квота, процентно сравнена спрямо броя на избирателите с добрите модели на пряка демокрация.

Депутатът от ПП/ДБ допълни, че от 120 правни системи за референдуми в света няма изискване да се явят толкова граждани, колкото на предходните избори, за да бъде зачетен резултатът. Това нарушава равното избирателно право, категорична бе тя.

Божилова заяви, че разпоредбата за кворума на национални референдуми е противоконституционна. Той е едновременно висок и подвижен. Тя изтъкна, че само в България на национални референдуми не се разкриват секции в чужбина.

Припомняме, че на 07.07.2023 г. Народното събрание отхвърли предложението на „Възраждане“ за провеждане на референдум за запазване на българския лев, като по този начин се отлата въвеждане на еврото. Партията на Костадин Костадинов внесе жалба в Конституционния съд за решението на НС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети