Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дерогацията засега остава. Депутатите не одобриха падането ѝ в срок от три дни

Политика

Дерогацията засега остава. Депутатите не одобриха падането ѝ в срок от три дни

Дерогацията засега остава. Депутатите не одобриха падането ѝ в срок от три дни - Tribune.bg

Депутатите отхвърлиха предложението за отпадане на дерогацията за руски петрол в срок от три дни. Предложението беше отхвърлено с 94 гласа "за", 55 "против" и 61 "въздържал се".  Против бяха от БСП, а „въздържал се“ натиснаха бутоните ПП-ДБ. ИТН не участваха в гласуването. Предложеният Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, бе с вносител народният представител Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. С проекта на закон се предлагаше дерогацията да отпадне три дни след обнародването на закона в „Държавен вестник”.

По време на дебатите от ПП-ДБ заявиха, че днес са внесли в парламента проекторешение, с което дерогацията да отпадне от март 2024 г. По време на дебата те продължиха с твърденията си, че скачане на цените и липсата на алтернатива. Искра Михайлова от „Възраждане” определи предложението да премахнем дерогацията след три дни като „скандално”. Според нея ако производството на рафинерията спре има преки негативни ефекти върху населението, както и намаляване на приходите към Бюджета. „Когато тази дерогация беше отвоювана ние настоявахме за това. В момента само защото НПО е написала поредния доноснически доклад не може да бъде никаква причина НС да поставя под риск българските граждани”, категорична е Михайлова.

От ДПС заявиха, че имат данни, че дерогацията се нарушава затова те искат незабавно отпадане. Оказва се, че 60% от продукцията се реекспортира, заяви Йордан Цонев. „Параван ли е това? Твърдим, че е крайно време да спрем да се крием, че цените ще скочат и хората ще пострадат. Не се интересувахме, когато дръпнахме шалтера на газа? Защо е този двоен аршин – защо за газа може, а за петрола- не. Контролните органи да се размърдат“, добави той. По думите му рафинерията може да започне да работи с неруски петрол от утре.

„Ползите от дероцията е нула. Имаме запаси. Всички арументи за дерогацията да продължи са несъстоятелни. Какво искаме – до март да внасяме пари в руската държава? Няма полза за хората, малка полза за бюджета“.

Хамид Хамид поиска оставките на двамата министри на икономическия Богдан Богданов и на енергийния Румен Радев. Причината - според него те подкрепяли „кремълския режим“ и ги нарече адвокати на „Лукойл“.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на Хамид и напомни, че днес е имали дълго заседание в МС, в което е обсъдена дерогацията. Той уточни, че първият аргумент, който е казан е, че намаляването на руския петрол от 100% на 50% е много лесно, но от 50% до 0% е трудно.

„Големият проблем е какво се случва между 50% и 0%. Големият въпрос е защо, когато експертите на държавата ни казват, че по-рано от 1 март има реален технологичен риск, ние да го поемем”, каза той и запита защо не изчакаме да има втори екип, който да е готов да поеме управлението.

След като предложението на ГЕРБ не беше одобрено всички депутати от парламентарната група, както и тези от ДПС излязоха от пленарната зала.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети