Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Атанасова: Единственият изход от кризата е взаимно уважение

Политика

Десислава Атанасова: Единственият изход от кризата е взаимно уважение

Десислава Атанасова: Единственият изход от кризата е взаимно уважение - Tribune.bg
Снимка:

„Резултатите от изборите задават редица възможности, както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея. С вота си хората показаха, че политическата криза не може да бъде решена от една формация, партия или коалиция“. Това заяви в началното си слово председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова при откриването на 49-ото Народно събрание.

Атанасова продължи, че единственият изход от настоящата ситуация е взаимно уважение, за да се постигат компромиси и съгласие за стратегическите решения за страната. „Всеки който не се съгласи ще загуби не просто избиратели, но и перспектива за участие в политическия и обществен живот. Ние от знаем, че най-трудната битка е със самите себе си, недостатъци, его, илюзии, които са далеч по-важни от тези, които са важни за хората“, заяви още Атанасова.  

„През последните две години бяхме подложени на редица изпитания, но най-голямото беше изкушението да се превърнем в секта, да се затворим в себе си, далеч от действителността. Да се отдадем на мечти да реванш и отмъщение, да обявим всички останали за неверници, и че сме жертва, която инстиктивно желае да е палач. Не позволихме да се превърнем нито в жертва нито в палач. През цялото време ни спасяваше, че най-непосредствената ни задача е да даваме решения на обществото и да следваме дневния ред на мнозинството български граждани“, каза още Атанасова.

Тя уточни, че този дневен ред седи далеч от фиксите и фиксациите, неговото съдържание е конкретно и изисква действия, непосредствената възможност за трайното решаване на политическата криза, икономическите и геополитическите предизвикателства, които са далеч по-значими от емоциите ни. „Ние имаме единствено задължението да преработим тази емоция и да я превърнем в позитивен дневен ред за страната. Ако не можем - за пореден път ще сме пропилели енергията за лични политически цели.“

Атанасова отчете, че нито една от партиите не може да реши политическата криза сама. „Още нямаме самочувствието, че сме спечелили изборите, защото нашата гледна точка е една от многото в този парламент. Нашата победа би била валидна единствено, ако Народното събрание  успее да излъчи стабилно, ефективно управление и създаде среда отвъд скандали и конфликти. В името на това ние не само ще говори с всяка една партия, но да се съобразим.“

„Както в предишния, така и в този парламент решаването на политическата криза не може да се случи по удобен за партиите начин. Въпрос на политическо лидерство е правилните решения да се вземат на време, въпрос на смелост е да излезем от рамките на тактическите сметки и да работим за цялото общество, а не само за собствените си формации.

В състояние ли сме да приемем реалностите и да управляваме разумно процесите? Имаме ли достатъчно политическа смелост да се изправим пред собствените си страхове, да правим разлика между желано и действително? Ние от ГЕРБ-СДС сме убедени, че от честните отговори на тези въпроси зависи успеха на това НС.

Днес не бива да забравяме, че в основата на всяко предателство стоят липсата на смирение и гордостта“, каза още Атанасова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати