Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Атанасова към ПП: Оценката за вашето управление е една година шарлатания

Политика

Десислава Атанасова към ПП: Оценката за вашето управление е една година шарлатания

Десислава Атанасова към ПП: Оценката за вашето управление е една година шарлатания - Tribune.bg
Снимка:

В Народното събрание продължават дебатите по предложения от правителството удължителен закон на бюджета. Кирил Ананиев от ГЕРБ направи предложение за промяна в една от алинеите на законопроекта за удължаване на бюджета. Предложението му беше средствата по помощи и дарения по проекти и програми на ЕС и свързаното с тях съфинансиране да не бъдат пренасочвани за други текущи разходи, за да не бъдат създадени проблеми по усвояването на програмите и проектите, които са включени в оперативните програми и по ПВУ.

Служебният министър на финансите Росица Велкова първа отговори на това предложение и посочи, че "предложеното е неприемливо, защото ще можем да финансираме дейностите само с текущите приходи, които постъпват през текущия месец и няма да можем да използваме ресурса на единната сметка". 

"Централният бюджет е на минус 1,6 млрд. лв. във фискалния резерв, което означава, че ние няма да можем да платим пенсиите до 7-мо число, а ще трябва да чакаме да дойдат постъпленията по данък добавена стойност. Такъв текст поставя пред неизпълнение текущото финансиране", заяви Велкова.

Последва и гласуване, при което депутатите отхвърлиха предложението на Ананиев. То получи подкрепа от 74 депутати, последва и прегласуване като при него предложението получи 75 гласа "за".

Десислава Атанасова от ГЕРБ се намеси и каза, че е подкрепила предложението на Ананиев, защото "то опровергава до огромна степен всички лъжи, които се тиражираха от парламентарната трибуна в продължение на една година, които се тиражираха дори и днес. Финансовия министър каза, че бюджета е на червено. Росица Велкова каза, че бюджетът е на червено с 1,6 млрд. лв. Това гласуване показа колко навременен беше вотът на недоверие, с който беше свалено вашето правителство, това гласуване показа колко сте бил несъстоятелен като служебен министър. Настоящият служебен министър каза, че ако предложението бъде прието, няма да могат да се платят пенсиите през януари. Това е оценката за вашето управление. Една година шарлатания, че България е била в прекрасно финансово състояние. Днес стана ясно всичко " - това каза Атанасова на Асен Василев от ПП, аргументирайки своята теза, че той не може да управлява държавен бюджет и добави: "Изобщо не си правете труда да бъдете предложение за финансов министър с втория мандат".

Асен Василев пък отговори, че е силно впечатлен "от новооткритите познания на Атанасова за бюджетиране": "Централния бюджет трябва да е на дефицит, а парите да се харчат както е решило НС. Парите, които правителството има във фискалния резерв в БНБ са 16,6 млрд. лв., толкова средства към този момент на годината сме нямали в последните 5 години. Не е шарлатания, парите отиват при гражданите и при фирмите, а не при вашите обръчи от фирми, които наистина са в криза, както вие решавахте с МС месец декември. Държавата за вашите приятели е счупена, защото няма как да им раздавате пари от централния бюджет на МС. Разбирам защо не искате да съм финансов министър, защото ви вкарвам хаос в схемите", каза той.

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати