Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Атанасова: ББР раздава кредити за милиони без обезпечение, от банката отричат/ОБНОВЕНА/

Политика

Десислава Атанасова: ББР раздава кредити за милиони без обезпечение, от банката отричат/ОБНОВЕНА/

Десислава Атанасова: ББР раздава кредити за милиони без обезпечение, от банката отричат/ОБНОВЕНА/ - Tribune.bg
Снимка:

„Кирил Петков за всичко се оправдава с ГЕРБ. Той е министър от 12 май 2021 г., макар и противоконституционен, всички органи и служби в държавата могат да се ползват, както той реши. И той ги използва за някои теми. Ако е искал да докаже корупция, повече от година управляват, но не трябва да търсят индулгенция с ГЕРБ, че не могат да управляват. Това е абсолютно безсмислено”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по бТВ. Тя обясни, че обещанието на Петков като служебен министър на икономиката е било да спре раздаването на кредити в ББР над 5 милиона лева.

„Преди повече от седмица – на 8 юли - министъра на иновациите Лорер промени устава на ББР и сега отново могат да се раздават кредити за милиони без обезпечение. Това е станало с промени в устава”, добави тя.

По-късно от ББР изпратиха отговор до Tribune.bg, в който заявяват, че лимитът от 5 млн. лв. за отпускане на финансиране, който е бил въведен от новото ръководство на Българската банка за развитие през юни 2021 г., продължава да бъде в сила. От банката допълват: „В съзвучие с мисията си банката подпомага с финансиране само компании, определяни от закона като микро-, малки или средни предприятия. Включената в Устава на ББР възможност за дофинансиране се отнася единствено до преструктурирани кредити в случаи, при които банката би загубила повече, ако не предостави допълнително ограничено финансиране.

Предоставя се възможност за оздравяване на затруднени компании, които имат съществуваща експозиция в банката.

Целта е те да се стабилизират и върнат в изпълнение, което ще защити правата и интереса на ББР. Въведени са ограничения за размера, за да се предотвратят увеличена концентрация и допълнителни рискове. 

Бихме искали да подчертаем, че точка 8.8, отнасяща се до финансиране по конкретно възложени от правителството програми, присъства в Устава от 17.07.2014 г. и е необходима при прилагане на антикризисни мерки, които във всеки отделен случай се нотифицират и одобряват от ЕК.

Т. 8.9, включваща възможността ББР да финансира/рефинансира дружества със задължения, класифицирани в кредитния регистър на БНБ в групи „Необслужвани“ или „Загуба“, е в Устава от 05.05.2015 г. Целта ѝ е да бъдат подпомагани жизнеспособни фирми, които са изпаднали във финансови затруднения. Важно уточнение е, че от юли 2021 г. такива фирми не са били финансирани”, пишат в заключение от ББР.

По отношение на изтеклия запис от заседанието на ПГ на „Демократична България“, Десислава Атанасова обърна внимание на изявлението на Христо Иванов, който е поискал той да бъде свален от „Дарик“.

Според нея от това трябва да се заинтересуват НПО, защитаващи свободната журналистика и да потърсят сметка на Иванов как може политик като него да иска сваляне на материали от медия.

Атанасова се надява, че на този инцидент ще обърне внимание в доклада си за свободата на словото през следващата година Държавният департамент на САЩ.

„Записът не е попаднал в ГЕРБ, защото сме диверсионна група. Излъчваше се онлайн, колегите от „Възраждане“ са го гледали и са си го пуснали на страницата“, каза още Атанасова.

„Ние разбрахме, че ПП имат две крила – парламентарно и Лена Бориславова. Разбрахме, че има много желаещи да са бухалкодържач“, каза тя. 

За нея е ненормално това, че когато се говори за бухалки, Христо Иванов не реагира, а говори напълно спокойно.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати