Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Атанасова: Машината продължава да съществува, не е превърната в принтер

Политика

Десислава Атанасова: Машината продължава да съществува, не е превърната в принтер

Десислава Атанасова: Машината продължава да съществува, не е превърната в принтер - Tribune.bg
Снимка:

Според нея ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ могат да бъдат гръбнакът на бъдещо правителство

„Няма да има тройна работа, не сме превърнали машините в принтери. В момента се отпечатват толкова бюлетини, колкото са избирателите. С бюлетини се гласува във всички секции с под 300 избиратели – бюлетините там не са си тръгвали. Машините остават. Флаш паметта, на която ще се записват данните ще съществува“.

Това заяви пред bTV председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в Народното събрание Десислава Атанасова.

Тя обясни, че по принцип на всички избори се разпечатват хартиени бюлетини, ако евентуално се случи нещо с машините за гласуване, да се премине към хартиено такова. За всеки един български гражданин има разпечатана хартиена бюлетина и тя никога не си е тръгвала. Да върнеш правото на избор на хората как да гласуват с хартия и машина - защо да отнемаме правото на хората да гласуват, както пожелаят, запита Десислава Атанасова.

„Нямаме уважение към практики на „Продължаваме промяната“ – с лъжи и манипулации да нагнетяват обществено напрежение по темата с Изборния кодекс“, посочи тя.

„Представете си, че 99% от българите искат да гласуват с машина и ще го направят, а 1%, който ще гласува с хартия – защо трябва да им отнемаме възможността да участват в изборния процес“, допълни председателят на ГЕРБ в парламента.

Според нея получилият се сблъсък създава риск от намаляване на избирателната активност.

„Ние, когато осигурихме средства за закупуване на тези машини, сме го направили с една цел – доверието в изборите да е високо. Сега се оказва, че фактите, машините, кодовете и флашките стават разменна монета между партиите“, каза още Атанасова.

„Район чужбина остава, броят на заявленията остава 40, членовете на ЦИК остават, Общественият съвет към ЦИК остава, остава флаш паметта, която пази данните. Премахваме тъмните стаички. Ще има видеонаблюдение онлайн, а видеозаписът ще се предава“, допълни тя.

„Машината продължава да съществува. Даваме възможност на избирателите да гарантират вота си по един или друг начин. Темата се преекспонира, за да не съставят правителство“, категорична е тя.

„Продължаваме промяната“ обявиха, че няма да правят кабинет, ако има възможност да се гласува с хартиена бюлетина“, посочи Атанасова.

Тя допълни, че коалиция с БСП няма и дори има решение на ГЕРБ по темата – „има по различни теми мнозинства, които се формират“.

„Няма нищо по-нормално партии от едно европейско семейство – „Европейската народна партия“, ние и „Демократична България“ можем да сме гръбнакът или заедно да съставим правителство. След като ние сме в това европейско семейство – как може да не намерим теми, по които да си говорим, така че да имаме редовно правителство“, заяви Десислава Атанасова.

„На срещата с „Демократична България“ заявихме, че сме готови на разговор за реална съдебна реформа и по всякакви други теми. Ние подкрепихме антикорупционните закони. Има ценности и възможности този диалог да продължи“, категорична бе тя.

Според нея едно евроатлантическо формирано мнозинство ще е много по-силно.

ГЕРБ ще представи предложенията за членове на Министерския съвет след връчването на мандата от президента Румен Радев.

„Който вземе мандата от президента Румен Радев, той ще е премиер“, добави Атанасова.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати