Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Атанасова: На ръба сме на конституционна криза

Политика

Десислава Атанасова: На ръба сме на конституционна криза

Десислава Атанасова: На ръба сме на конституционна криза - Tribune.bg
Снимка:

Мисля, че сме на ръба на конституционна криза, коментира пред медиите председателската на ПГ на ГЕРБ-СДС след Председателския съвет в Народното събрание относно казуса дали да се гласува проектокабинета на „Има такъв народ“, след като кандидат-премиерът от ИТН Пламен Николов  депозира отказа си да заеме поста в парламента и президентството.

Според Десислава Атанасова е необходим акт на Народното събрание по въпроса. Тя изрази недоумението си защо в 11.30ч. отново ще има среща в кабинета на председателя на парламента Ива Митева с юристи на президента Радев. Затова тя попита необходимо ли е така да се принизява позицията на висшия законодателен орган на страната.

„Имаше предложения и да се попита Конституционният съд за някакво тълкувателно решение, защото това е прецедент. На Председателски съвет не стигнахме до крайно решение, защото сме в конституционнен тупик. Жалко е, че всички заявки за рестарт на държавността, връщане на парламентаризма бяха голи предизборни слогани. Факт е, че всеки прави каквото си реши, дори на ръбата на Конституцията и закона“, посочи Десислава Атанасова. Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС като юрист настоя, че указът на президента, който е внесен в Народното събрание към този момент не регулира никакви отношения след отказа на Пламен Николов да бъде премиер на страната.

„Каквато и да е заявка, от когото и да е. Имали сме случаи на подаване на оставка от министър-председател, министри, колеги народни представители, включително оставки от председатели на парламент, в някои от случаите Конституцията е категорична. Винаги съгласно Конституцията и правилника парламентът има някакъв акт, който издава. Вярно е, че има волеизявление, но то е направено и пред президентската институция, и пред парламента. Въпросът е какъв акт ще последва от президентството“, подчерта Десислава Атанасова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати