Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Атанасова с анализ на служебните правителства на Радев: Рекордна смъртност и изтеглени заеми

Политика

Десислава Атанасова с анализ на служебните правителства на Радев: Рекордна смъртност и изтеглени заеми

Десислава Атанасова с анализ на служебните правителства на Радев: Рекордна смъртност и изтеглени заеми - Tribune.bg

В своя декларация председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова направи кратък, но ясен разбор на двете служебни правителства на Румен Радев. „Стана ясно, че президента не разбира нито ролята на институцията, нито на служебното правителство. Вие назначихте служебни правителства със заявката, че са съставени от професионалисти, да се справят с ковид кризата, да гарантират изборния процес, да подготвят плана за възстановяване“, заяви Атанасова.

Тя припомни, че вместо това обаче служебните кабинети на Радев са сътворили единствено хаос и вместо да разрешат политическата криза – тя е ескалирала.

„Провалиха се в съхраняването на живота и здравето на хората в ковид кризата. Още на следващия месец изхвърлихте в кошчето собствения здравен план. Спучени рекоди по загинали и заразени. Сами започнахте да си връчвате златни медали, което говори за пълно самозабравяне“, заяви Атанасова. Тя припомни, че в началото на ваксинацията е имало 38 хиляди дози за денонощие, а с идването на служебното правителство зелените коридори са били замразени, като спадът в имунизацията е видим. С въвеждането на „зеления сертификат“ в бума на ковид пандемията, стотици хора са били принудени да се редят на опашки, ваксинацията е стигнала в най-добрите си дни до 20 хиляди дози, а днес те са отново 5 хиляди за денонощия.  Атанасова припомни, че въпреки обещанията учениците са били първите затворени, като служебното правителство се е провалило и при доставката за щадящите тестове. Атанасова припомни протестите на медиците, които бяха оставени без допълнителни средства, обявени гладни стачки, изчегъртване на доказани специалисти.  

Отчетен рекорд по ниска избирателна активност, милиони похарчени за венецуелски машини, като са приложени милиционерски приоми, а служебния кабинет се е превърнал в инструмент за разпространение на внушения и инсинуации.  В същото време Националния план за възстановяване беше забавен, който беше пренаписван година и половина, абсолютно непрозрачно, а днес същият този план за възстановяване е направен на кайма, а пари от този план евентуално ще има 2023 година. Инвестициите са се свили над 60%, а широко рекламирания завод за електромобили няма и да се състои.  

Атанасова подчерта още, че в това време министър на икономиката е бил Кирил Петков, канадски гражданин, доказано нарушил Конституцията. А служебното правителство само за няколко месеца са изтеглили 3 милиарда лева външен дълг. В това време темата за еврозоната не е присъствала в кабинета на Румен Радев, което още повече ни отдалечава от въвеждането на единната европейска валута.

„Финансовият министър загубен в превода по два пъти на ден беше опровергаван от служителите си. А на последното си извънредно заседание Министерски съвет отпусна 42 милиона лева на бившата банка на СИК в Москва“, заяви Атанасова.

Тя припомни, че помощите са бизнеса са били спрени, а грантовете станаха кредити. За регионален министър пък е имало човек, който не разпознава паркинг от строителна площадка.   

„Спасявахте 36 дни „Вера Су“ 90 дни, изпращахте черната кутия на разбиралия се МИГ, докато незаконната миграция, битовата престъпност, пътно транспортните произшествия, домашното насилие и телефонните измами растяха.

Растяха и цените на тока до безпрецедентни нива в историята, а Вие със закъснение отпуснахте по 110 лева на бизнеса за два месеца, които още не са напълно изплатени. От 1 декември вече и тази недостатъчна компенсация не съществува. Това предизвика ценова криза и фалити.

Международните отношения със съседите ни са замръзнали,  а присъствието на България  в Еропейския съвет се сведе до една въздишка и три въпроса - you want questions, or intervu, or what?“, заяви още Атанасова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати