Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Атанасова: България за първи път влиза в нова бюджетна година без бюджет

Политика

Десислава Атанасова: България за първи път влиза в нова бюджетна година без бюджет

Снимка:

Наблюдаваме симптоми на неосъзнаване на сложността на ситуацията, в която се намираме и пориви на авантюризъм, безотговорност и бездействие, заяви депутатката от ГЕРБ

„България е в ситуация на ценова криза, неотщумяла политическа криза, на прага на икономическа криза и нова вълна от здравна криза. Заявките за разходите на новото редовно правителство са симптом за първи крачки и към финансова криза. На фона на тези предизвикателства първото усилие, което партиите в 47-ото Народно събрание трябва да положим е да създадем възможност за постигане на национално единство по отношение на основните теми пред българското общество“. Това заяви в декларация от името на ГЕРБ-СДС председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

По думите й нито една от партиите в настоящия парламент няма мандат да взима и да налага еднолични решения.

„Нещо повече 47-ото Народно събрание излъчи различно мнозинство, което не е сплотено от обща идеологическа и политическа логика, а е плод на  необходимостта от създаване на редовно правителство. ПГ на ГЕРБ-СДС осъзнава ролята си на монолитна опозиция на това разнородно мнозинство“, посочи Десислава Атанасова.

Тя увери, че през тази парламентарна сесия ПГ на  ГЕРБ-СДС ще положи всички усилия да бъде коректив на управлението и да предложи опита, експертизата и идеите си за по-бързото възстановяване на страната от тежката ситуация, в която се намира страната.

„Готови сме да водим диалог с мнозинството, стига партиите, които участват в него да са осъзнали и нашите избиратели са български граждани и очакват не само заявки, а и действия“, подчерта тя.

„България за първи път влиза в нова бюджетна година без бюджет. И това е най-важната задача пред парламента и правителството през настоящата сесия. Бюджетната рамка, която ще бъде приета, ще покаже и потенциала на настоящото управление да се справи с различните кризи, които всеки ден нанасят щети върху българското общество. За съжаление все още нямаме яснота по отношение на намеренията на правителството. Наблюдаваме симптоми на неосъзнаване на сложността на ситуацията, в която се намираме и пориви на авантюризъм, безотговорност и бездействие“, категорична бе Десислава Атанасова.

По думите й министрите не са готови с разчетите, не е ясно колко ще е инфлацията и дефицита, за първи път няма повишение на МРЗ и пенсиите от началото на годината, а заявките за 4 моста над Дунав, 3 тунела под Стара планина и други инфраструктурни проекти звучат нелепо.

„Темите за Еврозоната и за Плана за възстановяване отсъстват напълно от дневния ред на правителството, отсъстват и диалогът и грижата за най-ощетените от кризите. Различните кризи няма да се решат от само себе си. В подобни моменти са необходими редица политически действия, които не винаги носят дивиденти и аплодисменти, за тези които ги прилагат“, заяви още тя.

„В началото на 2022 година, пред България има два пътя. Първият е на задълбочаване на различните кризи в обществото. Вторият е на изграждане на условия за общо национално усилие, което да спомогне за тяхното преодоляване. Като опозиция ние сме готови да участваме само във втория път, който дава възможност за преодоляването на кризите и предотвратява тяхното задълбочаване. В тази си роля ние няма да толерираме бягането от отговорност, търсенето на повърхностни и хаотични решения, които не решават, а задълбочават проблемите и самоцелни опити за конфронтация и разделение в обществото. Ние ще предлагаме решения на различните кризи, но от мнозинството зависи, дали ще приема нашите идеи и ще се възползва от възможността да изгражда национален консенсус по важните теми“, посочи още Десислава Атанасова.

„След три парламентарни избора в рамките на една година и след излъчването на редовно правителство преди месец би трябвало да сме наясно, че безвремието на служебните и предизборни управления свърши. Днес е време за решения, за носене на отговорност и за стабилна перспектива пред страната ни. Време е настоящото правителство да представи управленската си програма, да потърси обществено съгласие по нея и да се опита да я осъществи. За съжаление, все още част от партиите в четворната коалиция и министрите излъчени от нея, не осъзнават ролята си на управляващи и продължават да се държат така, все едно се намират в предизборна кампания или в опозиция. Това е предпоставка за управленски провал, защото подобно поведение говори за политическа дезориентация, а оттам и за невъзможност за взимане на адекватни решения. Затова ще ви припомня – нито сте в опозиция, нито се намирате в предизборна кампания – вие сте управляващи и носите отговорност за всичко, което се случва в политическия, икономическия, социалния и културния живот на страната“, призова председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Наред с редицата кризи във вътрешнополитическия живот на страната, България е поставена в сложна ситуация по отношение на започването на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. По време на управлението на ГЕРБ беше изграден национален консенсус по тази тема, който е валиден и днес. Политическата криза отслаби позицията на страната ни в международен план и оттук нататък трябва да положим необходимите усилия заедно да защитим българските национални интереси в региона. Това е огромна отговорност към българското общество, към българската история и към хилядите наши прадеди, които дадоха живота си за свободна и обединена България. Тази отговорност ни задължава да намерим не само правилното решение, но и да постигнем съгласие по него. Вярваме, че заедно, с всички български граждани можем да намерим най-добрия път за България“, каза Десислава Атанасова.

„Пожелаваме успех на всички през новата година и Бог да пази България“, пожела предеседателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.  


Топ новини

виж още

Актуална тема