Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Атанасова: Търси се начин Народното събрание да се превърне в арбитър между ЦИК и „Сиела“

Политика

Десислава Атанасова: Търси се начин Народното събрание да се превърне в арбитър между ЦИК и „Сиела“

Десислава Атанасова: Търси се начин Народното събрание да се превърне в арбитър между ЦИК и Сиела - Tribune.bg
Снимка:

Предложили сме възможност да се закупят още 1200 машини и е въпрос на уточняване дали не могат да станат 2000, посочи Веселин Тодоров

„Това, което за пореден път наблюдавахме е, че се търси начин Народното събрание да се превърне в арбитър в спор между ЦИК и „Сиела“. Ние като политическа партия и парламентарна група категорично отказваме  да участваме в такъв вид спор, защото това са търговски спорове. Политиците са призвани за нещо друго – да търсят съгласие по евентуална дата за президентските избори. Към този момент нашето становище е че датата 7 ноември е най-удачна, защото последната възможна е 21 ноември, тоест считаме, че провеждане на балотаж на 14 е достатъчно отдалечено във времето и не последна като възможност. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след председателския съвет днес, по време на който се срещнаха представители на ЦИК и „Сиела Норма“, за да обсъдят провеждането и техническото обезпечаване на предстоящите избори.

По думите й другите парламентарни групи все още не са взели окончателно решение.

„Това, което е важно да се каже е, че тепърва отново ще има експертни разговори между ЦИК и „Сиела“ за въпросните сорс кодове и криптографски ключове, които едните твърдят, че са получени, другите твърдят, че не са получили в същия обем – това, което се дължи по договор. Тук спорът е и заплащането на една конкретна сума около 9 милиона, която ЦИК дължи на „Сиела“, обясни Десислава Атанасова.

Тя посочи, че ако имаме избори две в едно, трябва да се купят или наемат допълнително още над 2 400 машини, което означава допълнителен финансов ресурс за българските данъкоплатци.

„Отново коментирахме нашето предложение за възможности за гласуване с хартиена бюлетина, защото е много по-евтино. Надявам се на разум. Досега 130 милиона са отделени в актуализацията на бюджета за президентски избори. Ако всяка неделя има избори, допълнително се оскъпява. Над 200 милиона ще струват избори, едни след други в три поредни недели“, подчерта тя.

По думите й това е позицията на ГЕРБ и оттук нататък отговорността е на Централната избирателна комисия и на Министерски съвет, който организира провеждането на изборния процес.

„Представителят на „Сиела“ изрази своето становище и каза това, което искахме да чуем. Според него всичко  е предадено на ЦИК, има протокол за това, но оттук нататък отговорността за провеждането на изборите е на Централната избирателна комисия. Има дребни технически проблеми, които те трябва да изяснят помежду си и да ги решат, но всъщност ние не бихме могли да помогнем на този процес дори като председателски съвет, защото отговорността е на ЦИК. Дали ще сключат нов договор със „Сиела“ или не, това е тяхно решение“, заяви от своя страна зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Росица Кирова.

Тя посочи, че според „Сиела“, софтуерът е предаден с протокол и в запечатан плик, който осигурява сигурността на данните, които са предадени, включително и ключовете, за които се говори.

„Оттук нататък беше предложена среща със софтуерни специалисти, които се намират в чужбина и са свързани с машините, които обслужват нашия изборен процес, за да могат да обяснят на съответните специалисти към ЦИК какво представлява това, което им е предадено и как може да се използва. Съгласно това, което каза представителят на „Сиела“ няма никакви технически пречки да бъдат използвани данните, които са им предадени и те изцяло обезпечават изборния процес. Имаше спорове по въпроса, но може би те не са за неспециалисти и на тази тема трябва да разговарят специалистите“, добави Росица Кирова.

IT експертите на ЦИК и „Сиела Норма“ ще проведат работна среща за липсващите инструменти по софтуерната част от договора за машините, съобщи председателят на ЦИК Камелия.

Тя посочи, че ЦИК е в готовност да плати веднага. Тя коментира, че Изборният кодекс не позолява хибридно гласуване, а именно за президент на хартия, а за парламентарни избори с машина. „Това може и да обърка избирателите. Веднага ще има становища в едната и в другата посока. Когато има комбинация от решения не винаги това е най-добрият вариант“, заяви още Камелия Нейкова.

Според изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров софтуерни проблеми няма, но има проблеми в детайлизирането на договора.

„Има известни промени в детайлизирането на договора между ЦИК и „Сиела Норма“, но това няма да попречи на изборите, те няма да пострадат по никакъв начин. С ЦИК уточняваме детайли по договора от 6 февруари“, заяви той.

„За този договор утре ще направим техническа среща и ако всичко е наред вървим към приключване. Но каквото и да направим, да се разберем или не, това няма да повлияе по никакъв начин негативно на предстоящите избори през ноември“, увери Веселин Тодоров.

На въпрос как ще бъде организирано гласуването в чужбина, ако трябва да се препрограмира между двата президентски тура, той посочи:

„Машините трябва да се върнат в консулските служби, така както беше и на последните избори, те стигнаха до консулските служби и оттам бяха разставени до секциите и след това прибрани. Идеята ни е да се върнат обратно в консулските служби, но не в България, защото няма техническо време, а там в чужбина да се препрограмират от наш техник, който ще бъде оторизиран и проверен в МВР, ДАНС и т.н., както и всички други наши техници, и отново ще замине в събота сутринта към секциите, така че няма да има никакъв проблем за изборите в чужбина“, категоричен бе той.

„Предложили сме възможност да се закупят още 1200 машини и е въпрос на два-три дни уточняване дали не могат да станат 2000 или малко над 2000 от гледна точка на това, че при избори две в едно времето за избирателя трябва да е малко повече, тоест при секции с повече избиратели има риск да стане опашка. Затова на последните избори в секциите с над 425 изибиратели. Сега това може да се свали на над 390 или над 400, за да е сигурно, че никъде няма да има опашка.  имаше втора машина. Нашата оценка е, че времето за гласуване няма да се увеличи двойно, а по-скоро 25-30% и затова само от част от секциите ще е достатъчно да има втора машина“, подчерта Тодоров.

Цената ще бъде същата, както когато бяха закупени в края на юни през „Информационно обслужване”, уточни изпълнителният директор на „Сиела Норма“.

„Цената, на която „Информационно обслужване“ ги е закупила е 5 200 лева на машина, тя е малко по-висока от цената, на която „Сиела“ достави февруари машините, но това е заради въздушния транспорт от Тайпе до София, който е няколко пъти по-скъп от корабен транспорт. Така че около 1,5 милиона долара по-скъпо“, обясни Веселин Тодоров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати