Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Танева: Българска фирма ще разработва ваксина срещу африканската чума

Политика

Десислава Танева: Българска фирма ще разработва ваксина срещу африканската чума

Десислава Танева: Българска фирма ще разработва ваксина срещу африканската чума - Tribune.bg
Снимка:

Обмисля се механизъм за обезщетение на стопаните на евтаназирани животни

Българска фирма ще разработва ваксина срещу африканската чума. Това стана ясно от думите на министърът на земеделието Десислава Танева.

„Миналата седмица излезе съобщение от Америка, където е даден лиценз на българска фирма да разработва ваксина в тази посока. Надявам се тя да бъде намерена. Единственият начин ние да опазим страната си, много добре развитото индустриално свиневъдство, а и самото фамилно производство в цялата страна, е да бъдем изключително стриктни, изпълнявайки превенционни мерки и мерки, когато се установи такова огнище“, обясни тя.

„Африканската чума по свинете е едно много опасно заболяване, много бързо и лесно разпространяващо се, дори и по механичен начин. Лечение за него няма, ваксина няма. Икономическите загуби са огромни. Единственото положително е че няма риск и опасност за здравето на хората, но те са преносители на този вирус“, посочи министърът на земеделието, храните и горите.

За справяне трябва да сме безкомпромисни и стриктни към мерките за превенция, стана янсо от думите на Танева.

Тя припомни, че африканската чума е навлязла в Европа през 2014 година, а в България първо огнище в тип заден двор е установено през 2018 година.

Министър Танева обяви и че се обмисля механизъм, по който стопаните на евтаназирани животните да получат обезщетение.

В сравнение със съседна Румъния България все още се справя добре с африканската чума.

„Само над Дунава, в съседна Румъния има над 1100 огнища и изклани над 250 хиляди свине. Икономическите загуби за индустриалните ферми са огромни. На остров Сардиния в Италия от 2007 година е ендемична болестта. Науката в света работи по това заболяване и все още няма решение“, коментира Танева.

В понеделник ще се проведе среща в Министерството на земеделието с областните управители в Северна България, БАБХ и директорите на горските предприятия за обсъждане на темата.

 

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети