Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Танева, ГЕРБ: Престои ключов дебат за селскостопанската политика, необходима е отговорна национална позиция

Политика

Десислава Танева, ГЕРБ: Престои ключов дебат за селскостопанската политика, необходима е отговорна национална позиция

Десислава Танева, ГЕРБ: Престои ключов дебат за селскостопанската политика, необходима е отговорна национална позиция - Tribune.bg

Бившият министър на земеделието Десислава Танева се срещна и разговаря в Пазарджик със земеделски стопани от региона. В експертната среща и дискусия Танева подчерта, че все по-малко средства се отделят за земеделие. „След 2025 година започва дебатът за новата Обща селскостопанска политика, който е ключов. ЕС наложи високи изисквания по отношение на хигиената и озеленяването на стопанствата. Освен това влияние оказа и войната в Украйна.

Земеделците трябва да упражнят натиск върху изпълнителната власт, за да се спре продължаващото поскъпване на това производство. Трябва да искаме поносими стандарти“, изтъкна Танева. Тя уточни, че трябва да има равнопоставеност на продукцията от държавите в ЕС и тези извън съюза.

„Необходима е ревизия на търговските споразумения. Именно за това трябва да има натиск върху изпълнителната власт, за да се формулира национална позиция по темата“, коментира Танева.

По отношение на конкретните мерки, заложени от ГЕРБ, които трябва да се реализират в полза на земеделските производители, тя посочи, че ще бъдат направени изпълними графици за сроковете на разплащания. „Напояването и достъпът до вода е дуг голям проблем. Планът за напоителните системи и възстановяване на полетата имаме волята да бъде реализиран. Ако има устойчив кабинет, ще имаме възможност за преговаряме с ЕК и очакваме да получим разбиране за неговото прилагане. Ако няма такава възможност ще заложим национални средства, защото трябва да се осигури вода за земеделските производители“, каза още Танева.

Тя коментира и проблем с горите, който трябва да бъде решен. „В Родопите и Стара планина част от гората съхне. Безводието води до това, че стотици декари вече са с такава съхнеща гора, а никой не желае да предприеме непопулярни мерки“, отбеляза още Танева.

Тя отговори и на поставените въпроси от присъстващите на срещата. Сред тях се открои въпрос и коментар на животновъд от Велинград. Той попита дали е възможно да се работи в насока към това, месодайното животновъдство да се субсидира на база произведена продукция, а не както до сега, насоката да е за плащане върху площ. Десислава Танева даде отговор, в който подчерта, че подобни промени би било възможно да се коментират в новия стратегически план, което няма как да бъде по-рано от 2027 година. Животновъдът като управител и собственик на кланица изказа мнение, че коефициентът на реализация за изсветляване на сектора трябва да се възобнови, както е било до сега от 0.4 за селекционни породи животни и 0.2 за месодайни.

След официалната част, разговорите продължиха в неформална обстановка в предизборния офис на ГЕРБ в Пазарджик, намиращ се на бул. „България”.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети