Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ди Майо към Борисов: България се справи много добре с кризата

Политика

Ди Майо към Борисов: България се справи много добре с кризата

Снимка:

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на външните работи на Италианската република

„Искам да ви поздравя за това как се справихте с кризата, следихме през цялото време – много добре. В началото ние имахме тежки загуби, много сериозни последици, но сега ситуацията е овладяна и също започваме да се справяме“.

Това заяви министърът на външните работи и международното сътрудничество на Италианската република Луиджи Ди Майо, който бе приет от премиера Бойко Борисов на среща в Министерския съвет.

„Благодаря на вашите медици, които заедно с нашите работят и лекуват коронавируса с кръвна плазма и антитела. Заедно сега разработваме и тестваме лекарство, което във всички случаи помага и България има възможност да го произвежда в огромни количества“, обърна се министър-председателят Борисов към госта си.

Българският премиер и италианският министър бяха категорични, че кризата, породена от COVID-19, не е приключила и във фокуса на европейския дневен ред сега е преодоляването на социалните и икономически последици от пандемията.

Премиерът Борисов отбеляза, че новият вирус нанесе тежки поражения, но българската текстилна индустрия успя бързо да се реорганизира и да започне да произвежда специализирано предпазно облекло, маски, очила, шлемове.

По време на срещата бе подчертано, че изключително балансиран и добра основа за преговорите е предложеният от ЕК План за възстановяване на Европа. Той включва два компонента - Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 и новият инструмент „Следващо поколение ЕС“, създаден от ЕК за възстановяване след коронавируса.

„В същото време Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които са от ключово значение за България, продължават да бъдат адекватно адресирани в рамките на новия бюджет на ЕС“, заяви Борисов. Той акцентира, че България силно подкрепя стремежа към приключване на преговорите по МФР и пакета за възстановяване още през този месец. „Това е от съществено значение за незабавното изпълнение на набелязаните мерки в отговор на кризата с коронавируса и за навременния старт на новите програми през следващия финансов период“, каза още българският министър-председател.

Италианският министър заяви пред премиера Борисов подкрепата на своята страна за присъединяването на България към Шенгенската зона за свободно движение.

Борисов и Луиджи Ди Майо обсъдиха двустранните отношения, които се развиват динамично и ползотворно. Ярък знак за това са преките чуждестранни инвестиции от Италия в България, които в края на 2019 г. са положителни в размер на 2 687.9 млн. евро и по този показател страната се нарежда на четвърто място по чуждестранни инвестиции у нас след Холандия, Австрия и Германия. В последните години се отчита също ръст на броя италианските граждани, посетили България.  


Коментари (2)

НИЕ СМЕ С ТЕБ Г-н Борисов, благодарим ви за безсънните нощи, за да ни предпазите от тази пандемия, завладяла светът. Вярно, останахте неразбран. "Прости им Господи, те не съзнават какво правят ...". Благодаря, за успешното представяне на партията и Б-Я, като домакин на европредседателството през 2019 г. Благодаря, че работите неуморно, за интересите на Б-Я. Благодаря, че откривате заводи, строите пътища и магистрали, неуморно работите за обновяването на София и цяла Б-Я. Не зная дали перничани са доволни, но благодарение на вас, безводието приключи. Обаче не разбрах, водопроводът е от 50-тате г., къде са живяли тези хора. Къде бяха "соц."комунистите, 3-ната коалиция? На Луната ли са живяли? БЛАГОДАРЯ ВИ!
07.07.2020 20:28 / Отговор
Тартаковер Май санитаря е бил пиян и ти объркал хаповете. Да не вземаш от онези белите прахчета?
07.07.2020 21:50

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още