Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Диана Иванова: Трябва да помним уроците на историята

Политика

Диана Иванова: Трябва да помним уроците на историята

Диана Иванова: Трябва да помним уроците на историята - Tribune.bg

„Да работим заедно за Русе, да загърбим политическите пристрастия и междуличностни неразбирателства“, казва кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ Диана Иванова

Интервю на Akcent.bg

- Диана Иванова в политиката - за доста хора, които Ви познават, това е нещо ново, но реално преди четири години са били първите Ви стъпки. Как се стигна до подобна крачка към тогавашното и към сегашното участие в тези избори?

Коментарът може да бъде само един - аз съм човек с изразена гражданска позиция. Човек, който е доказал себе си, преминавайки през всички йерархични стъпала до позицията, която заемам в момента.

Живеем в такова време, в което човек анализира процесите в национален, в европейски и в световен мащаб. Градивно е е да се търси най-успешния модел на управление на градовете. Смятам, че ние предлагаме именно такъв.

- Да, но как преди 4 години попаднахте в партийната листа на бизнесмена Христо Ковачки. Поддържате ли още контакти в БДЦ?

Колкото бързо и случайно попаднах там, толкова бързо и неслучайно излязох. Бях за около месец и нещо в БДЦ  с идеалната цел, с мисълта в Общинския съвет да има представител и на професионалното образование. Защото тогава имаше четирима представители от образованието в Общинския съвет, но не и от професионалното, което бе приоритет на Министерство на образованието. Бе необходимо да се подпомогне професионалното образование и обучение, но такава подкрепа  не намирахме и затова реших да бъда по-активна в този процес.

- Вашето име на номинационното събрание на ГЕРБ за кмет предложи новия общински ръководител Росен Даскалов. Това лично негово предложение и оценка ли е?

Не, не е само негово предложението. Всичко това е разисквано на централно ниво - идеята бе да се предложи модела на жена, която да излиза от средите на образованието и която да има сериозна гражданска позиция, която може да помогне в управлението на  града. Разглеждани са много кандидатури, докато се стигне до моята.  А  политическият път на господин Росен Даскалов може би съвпада с разглеждането на всичките тези предложения, а и с обсъждането на номинациите. Решението именно аз да съм кандидатурата на ГЕРБ беше взето от Изпълнителната комисия.

-  Приемаме, че вече е приключил изборният ден в неделя и Диана Иванова е новият кмет на Русе. Кои са първите неща, които ще свърши на поста градоначалник, имайки предвид, че образованието е най-познатият ресор от професионалната и житейска практика.

В началото на ноември сме, на прага на зимата. Така че, най-важните въпроси са свързани с конкретни мерки, които трябва да се предприемат, за да не ни изненада отново зимата. Трябва да създадем такава организация, че хората да стигат безпрепятствено и навременно до работните си места. Трябва децата да бъдат добре обгрижени в детските заведения и училищата, също възрастните, както и хората, нуждаещи се от грижи в здравните заведения . Другият важен приоритет е да изградим ясна стратегия за довършване на мащабните инфраструктурни проекти. Това е изключително сложно и затова ще разчитам на хората, които и в момента работят ефективно  по изпълнението им. Само така може да бъдат избегнати финансови тежести за Общината, които се случват при финализиране на такива проекти. Но и образованието, и здравеопазването са сектори, които трябва приоритетно и сериозно да се ръководят и контролират.

- В публичното пространство се коментира състава на бъдещия кметския екип. Обсъждан или тепърва предстои?

Обсъждан е. Ние трябва да имаме ясна визия за това как ще работим занапред. Общината ще се ръководи от специалисти, доказани в своята област и имащи достатъчно голям опит. Всичко ще бъде ясно, прозрачно, поставено на конкурсна основа с детайлно разписани правила и критерии. Аз имам достатъчно голям опит в подбор на кадри и изграждане на успешни екипи.

- Допуска ли се, че в екипа на новия кмет може да има представители на други политически сили?

Няма да има изискване да бъдат включени в общинската управа само представители на ПП ГЕРБ. Разчитам на професионализма на всички, без значение на партийната ангажираност. Трябва да работим заедно за Русе, да загърбим политическите пристрастия и междуличностни различия .

-  Как оценявате предизборната кампания до момента, както и резултата?

Ще коментирам само кампанията на ГЕРБ - чиста, прозрачна, коректна и изключително позитивна. Това е и моето виждане. Резултатът е успех на целия екип на ПП ГЕРБ, предвид политическата обстановка. Резултатът е успех  от посрещнати предизвикателства и преодолени препятствия. Резултатът е успех, погледнат от отправната точка, от която тръгнахме.

- Няма как да не попитам за това, че от ВМРО имаше директно към Вас упрек за една нелицеприятна за повечето от кандидатите брошура, в която Вие не бяхте омаскарена. Вашият коментар?

 Тези, които отправят тези упреци, нека да обяснят защо изложеното в книжката е поставено по този начин? Уликата е заложена в упрека. Едва ли ако ние сме автори на това, щяхме точно по този начин да я структурираме и аз да съм единствено чиста. Там е преписан моят портрет, който излезе по медиите, съвсем непочтено е поставена снимка на моето семейство с невръстни деца, в нарушение на правата им.

- Със сигурност Диана Иванова има сериозна подкрепа от конфекционния бранш, с който работи от доста години професионално, а той  е широко представен в Русе. Какво очакват от кмета, с какво ще може да се помага на шивашките фирми?

Този бранш е все още структуроопределящ за града ни. А това показва и че сме добър модел на връзката бизнес– образование - Община. Това трябва да се мултиплицира и в другите икономически сектори и Общината да се включи активно в този процес.

- „Да върнем Русе на русенци” и различни подобни девизи се чуват. А ще успее ли новият кмет да върне бизнеса в Русе на русенския бизнес?

Досегашният модел пречи на бизнеса в Русе. Това е категорично мое виждане. Ще бъдат прекъснати и преустановени порочните практики, като се предостави възможност за работа на русенските фирми.

- Как виждате края на кампанията, вечерта на неделния ден. Има ли оптимизъм за добър финал за ГЕРБ и за Вас?

Оптимизмът е прекрасно чувство, но трябва да бъдем преди всичко реалисти и здраво стъпили на русенска земя. Разчитам десницата в Русе, дясномислещите хора, да се обединим и да спечелим категорично балотажа. Трябва да помним уроците на историята и да прилагаме работещи модели, доказали ефективността си.

 Трябва да изграждаме ясни перспективи, да чертаем далечни хоризонти и по този начин да създаваме условия за задържане на младите в Русе, което е свързано и с правото да дишаме чист въздух в  съвременна, модерна градска среда, в която да привличаме повече млади,  успешни и предприемчиви хора да работят и живеят в нашия прекрасен град.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети