Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Ганев: Най-вероятно следващият редовен кабинет ще бъде като този, предложен от ГЕРБ с проф. Габровски

Политика

Димитър Ганев: Най-вероятно следващият редовен кабинет ще бъде като този, предложен от ГЕРБ с проф. Габровски

Димитър Ганев: Най-вероятно следващият редовен кабинет ще бъде като този, предложен от ГЕРБ с проф. Габровски - Tribune.bg
Снимка:

Партиите ще опитат да скрият това, че са направили коалиция с довчерашния си опонент. Политическото уравнение, с което ще осъмнем на 3 април ще е същото, както беше на 3 октомври миналата година. Това заяви в предаването на БНТ „Говори сега” политологът Димитър Ганев. 

„Най-вероятният вариант за следващ редовен кабинет, когато и да бъде той дали след 2 април или местните избори, ще бъде подобен на този, предложен от ГЕРБ, начело с проф. Габровски. Такъв, който няма да има ярки партийни лица и лидерът на първата политическа партия няма да е премиер. Не такъв тип както наблюдавахме при Тройната коалиция или при  четворната коалиция на Кирил Петков”

„Политическото уравнение е следното - ако има редовен кабинет и мнозинство, той трябва да включва „Възраждане”, ДПС, ГЕРБ, без тях няма да може да се състави кабинет”, добави той.  Без ГЕРБ и ДПС не може да има конструкт в следващото НС. 

Според него трябва да бъдат попитани лидерите на ДБ и ПП с кого биха подписали коалиционно споразумение, но нито един лидер няма отговор.

Той смята, че предстоящата кампания ще е „силно конфронтационна”. Остава план Б - ГЕРБ, БСП и ДПС.

„При БСП ситуацията е тежка за местните избори, проблемът ще е за ГЕРБ, защото това ще е непопулярна коалиция и по този начин ще подари местните избори на ПП и ДБ, а да вкорениш основния си опонент в местната власт... Това е компонент, който ще те крепи, там има пари, интереси, обществени поръчки, всичко това прави жизнени местните структури. Това вкореняване ще превърне ПП и ДБ в устойчиви субекти. Защо ГЕРБ да го прави?”.

Според него ако ще се върви към такова решение, то ще е след местните избори, когато партиите ще имат по-голяма готовност да платят висока политическа цена.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети