Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Ганев от „Тренд“: Избирателната активност е ключът към тези избори

Политика

Димитър Ганев от „Тренд“: Избирателната активност е ключът към тези избори

Димитър Ганев от Тренд: Избирателната активност е ключът към тези избори - Tribune.bg
Снимка:

Социологът Димитър Ганев коментира последното изследване на „Тренд“ относно нагласите за парламентарни избори през април. 

„Избирателната активност е ключът към тези избори. Навсякъде, където имаше вот през последните месеци, активността беше по-ниска. Последно в Румъния - гласуваха едва 1/3. От няколко месеца различни политически формации атакуват отсега легитимността на вота заради невъзможността да се гласува по начин, по който те искат – например по пощата. Ще гласуваме за първи път с машини, не е възможно всичко да премине безпроблемно плюс ниската избирателна активност ще даде повод на различни политически субекти да оспорват изборите", смята Ганев.

„От октомври насам виждаме една структура на електоралните нагласи, която е сходна за последните месеци, няма кой знае каква изненада“, добави той.

„Нека имаме предвид, че това е моментна картина, има кампания, тепърва ще се подреждат листи. Прогнозата е, че това могат да бъдат основните субекти, върху които ще концентрираме своето внимание през следващите два месеца“, обясни социологът.  Според него при ниска избирателна активност партии с твърди електорати повишават своя резултат.

„Привържениците на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов са по-мек електорат, докато този на ДПС е много по-мобилизиран. При такава ситуация местата на „Има такъв народ“ и ДПС могат да се разменят", обясни Димитър Ганев. „Коалиция от по-малко от три партии много трудно може да бъде направена“, прогнозира той.

„Ще има коалиция или около ГЕРБ, или около БСП. Друг тип конфигурация почти не е възможна, чисто аритметично го казвам“, подчерта социологът от „Тренд“. И добави, че всички партии дотук, особено от извънпарламентарните, заявяват че няма да правят коалиция с партиите в днешния парламент.  Поради това Димитър Ганев не изключи предсрочни избори тази година или правителство с кратък мандат до президентските избори, когато могат да се проведат избори 2 в 1.

„В последната година има леко покачване на отрицателните оценки към Румен Радев“, каза още Димитър Ганев. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети