Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Ганев: Партия на „харвардските министри“ ще разцепи демократичната общност

Политика

Димитър Ганев: Партия на „харвардските министри“ ще разцепи демократичната общност

Димитър Ганев: Партия на харвардските министри ще разцепи демократичната общност - Tribune.bg
Снимка:

Партия около „харвардските министри“/Кирил Петков и Асен Василев/ ще разцепи демократичната общност, но очевидно се върви към нов партиен проект и знаци в тази посока има вече повече от месец, коментира за „24 часа“ политологът Димитър Ганев. По думите му към новия проект симпатии изразяват електоратите на „Демократична България“, на БСП и „Изправи се! Ние идваме“.

„Положително, но не дотам е и отношението към Петков от страна на симпатизантите на „Има такъв народ“, смята политологът. По думите му въпросът е доколко тези избиратели ще предпочетат да гласуват за новата партия или ще останат верни на сегашните си избраници.

„Петков и Василев са с политическия профил на „Демократична България“, с този политически код, ако щете. Недвусмислено основната електорална опора ще бъде от избиратели на „Демократична България“. И тук вече на дневен ред идва друг въпрос - каква ще бъде щетата за тях от евентуална нова формация около Петков. И ще станем ли свидетели на поредно разцепление в тази общност на няколко партийни парчета“, пита риторично Ганев. За него ключов въпрос в тази ситуация е дали това ще е самостоятелен проект на Кирил Петков и Асен Василев, или се създава президентска партия. Политологът е категоричен, че доверието към Кирил Петков като личност в момента е високо, но това не означава, че то автоматично ще се прехвърли към евентуална нова партия с негово участие.

„Досега ГЕРБ бе в изолация, в следващия парламент всички опции са на масата, но за партията на Борисов е по-изгодно да остане в опозиция“, смята Димитър Ганев. Той се опасява, че ако излязат под една трета от избирателите на предстоящите избори, ще се произведе много слабо легитимен парламент и правителство, и поради това е и препоръката към лидера на ГЕРБ да остане в опозиция.

Според политолога друг съществен въпрос е дали изборите ще са 2 в 1 или отделно, което ще повлияе и на избирателната активност.

„Аз бих заложил на подобна активност като тази през юли, ако не и по-ниска. Тогава твърдите електорати ще имат по-висока относителна тежест. Това несъмнено ще даде предимство на ГЕРБ и вероятно ще ги постави отново на първо място“, смята Ганев. За него остава отворен и въпросът колко формации ще имаме в следващото Народно събрание, тъй като съставянето на кабинет ще е не по-малко сложно след новите избори.

„След тези избори вече всички опции ще са на масата. Ако депутатите на ГЕРБ практически бяха изключвани от възможна конфигурация в последните два парламента, то след ноември това може да не изглежда така. Все по-малко се говори за „изчегъртване“ и със задълбочаването на политическата криза ГЕРБ може постепенно да започне да излиза от изолация и да стане възможен партньор“, уточнява политологът като остава на позиция, че политически по-изгодно за ГЕРБ ще е да не влиза в управлението, а да остане опозиция.

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати